Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καναδάς- Κομβόι της ελευθερίας: Κίνημα της ακροδεξιάς και χρήσιμο εργαλείο της άρχουσας τάξης

Το «κομβόι της ελευθερίας» είναι ένα επικίνδυνο κίνημα για την εργατική τάξη και χρήσιμο εργαλείο της άρχουσας τάξης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά αναφορικά με τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών στην χώρα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα χαρακτηρίζει το «κομβόι της ελευθερίας» ως την «δημόσια έκφραση της διαρκώς πιο οργανωμένης ακροδεξιάς», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ξεκάθαροι δεσμοί μεταξύ των διοργανωτών των διαδηλώσεων με κύκλους της άκρας δεξιάς σε Καναδά και ΗΠΑ που χρηματοδοτούνται από πηγές προσκείμενες στον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους.

«Το κομβόι είναι γεμάτο από ναζιστικές σημαίες, σημαίες της Συνομοσπονδίας και διάφορα ακροδεξιά σύμβολα» επισημαίνει το ΚΚ Καναδά, προσθέτοντας ότι στόχος των διοργανωτών είναι να στρέψουν την δίκαιη λαϊκή οργή ενάντια σε άλλους εργαζόμενους, μετανάστες, γυναίκες, μαύρους και ιθαγενείς, μουσουλμάνους και άλλες μειονότητες. «Ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η βία και η ρητορική μίσους είναι συνηθισμένα στο εν λόγω κομβόι, του οποίου μοναδικός στόχος είναι να διχάσει τους εργαζόμενους και να σπείρει την ιδέα ότι ο εχθρός δεν είναι τα αφεντικά, αλλά ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός».

Δεν πρόκειται για κομβόι της «ελευθερίας», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά για κομβόι μίσους, που έχει απειλήσει και επιτεθεί σε πολίτες στην Οττάβα και όπου αλλού πέρασε.

Οι δε διοργανωτές και πρωτοπόροι του εν λόγω κινήματος «δεν λένε ούτε κουβέντα για το κεντρικό ζήτημα της υπεράσπισης και επέκτασης των δημόσιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα του δημόσιου συστήματος υγείας, για αυξήσεις μισθών […] ούτε κουβέντα για εθνικοποίηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, ούτε λέξη για τις στρατιωτικές δαπάνες».

Στην ανακοίνωση του, το ΚΚ Καναδά αναγνωρίζει πως ένα τμήμα του πληθυσμού διακατέχεται από δίκαιη οργή για την πολιτική της κυβέρνησης Τριντό, μια οργή όμως που πρέπει να εκφραστεί με τον αγώνα του οργανωμένου εργατικού κινήματος και των προοδευτικών δυνάμεων για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, μακριά από τις σειρήνες της ακροδεξιάς και της αντίδρασης. Προς αυτήν την κατεύθυνση το κόμμα θέτει μια σειρά από μέτρα που ο εργαζόμενος λαός οφείλει να διεκδικήσει άμεσα (αύξηση μισθών, μείωση ορίων συντάξεων ηλικίας, συνθήκες εργασίας, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος των τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, κλπ).

Οπαδοί του Τραμπ, με σημαία «Trump 2024», σε διαδήλωση στην Οττάβα.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Οντάριο

Ο πρωθυπουργός του Οντάριο, της καναδικής επαρχίας που βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων εναντίον των υγειονομικών μέτρων, κήρυξε την Περιφέρεια αυτή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουμε το άνοιγμα των συνόρων (σ.σ. με τις ΗΠΑ). Και στους πολιορκημένους κατοίκους της Οτάβας, τους λέω: θα φροντίσουμε ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε φυσιολογικά τη ζωή σας το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Νταγκ Φορντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ώστε να εκδοθούν σύντομα εντολές με τις οποίες θα ξεκαθαρίζεται ότι «είναι παράνομο και ποινικώς κολάσιμο» να κλείνουν οι δρόμοι και να παρεμποδίζονται η μεταφορά προϊόντων, οι μετακινήσεις των πολιτών και η λειτουργία των υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από idcommunism.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

che guevara 008