Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατάρ: «Χρυσές μπίζνες» για τα κινέζικα μονοπώλια-χορηγούς στο αιματοβαμμένο Μουντιάλ

Μπορεί η διεθνής κοινή γνώμη να παρακολουθεί με προβληματισμό τις πληροφορίες για τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που θάφτηκαν στα κάτεργα του Κατάρ, όπως επίσης και για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του εμιράτου, ωστόσο οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι ετοιμάζονται για πάρτυ δισεκατομμυρίων με  αφορμή το Μουντιάλ που ξεκινά την Κυριακή.

Πρωταγωνιστικό ρόλο ως χορηγοί του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου κατέχουν Κινεζικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, οι οποίοι έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν ακόμη και παραδοσιακούς αμερικάνικους κολοσσούς όπως η Coca Cola και τα McDonald’s.

Σε δημοσιεύμά του «Al Jazeera» σημειώνει ότι η συνολική αξία των κινεζικών χορηγειών προς το Μουντιάλ του Κατάρ αγγίζει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (!) αφήνοντας στη δεύτερη θέση τα 1,1 εκατομμύρια δολάρια των προερχόμενων από τις ΗΠΑ χορηγών. Οι σημαντικότεροι κινεζικοί χορηγοί είναι οι εταιρείες Wanda Group, Vivo, Mengniu Dairy και Hisense.

Πολιτική στήριξη Πεκίνου προς το Κατάρ

Πέραν των χρυσών «μπιζνες» που κάνουν τα κινεζικά μονοπώλια στο αιματοβαμμένο Μουντιάλ, το Πεκίνο παρέχει και πολιτική στήριξη στο εμιράτο, διευρύνοντας τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μπορεί το Κατάρ να κατηγορείται για πάνω από 6.500 δολοφονίες εργατών («εργατικά ατυχήματα» στην γλώσσα του καπιταλισμού) και διακρίσεις κατά γυναικών και ομοφυλόφιλων, ωστόσο αυτό δεν δείχνει να ενοχλεί καθόλου την κυβέρνηση του Σι Τζινπινγκ. Αντίθετα, σε συνέντευξή του στην «Global Times», ο πρέσβης του Κατάρ στο Πεκίνο έκανε λόγο για «χρυσή περίοδο» στις σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και του εμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο στάδιο του Κατάρ, το Στάδιο Λουσάιλ που χτίστηκε το 2021, κατασκευάστηκε από την «China Railway International Group».

Παρά τη διεθνή κατακραυγή για τους θανάτους εργατών στις εργασιακές γαλέρες της αραβικής χώρας, οι κινέζικοι χορηγοί έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε καμπάνια που καλεί την κυβέρνηση του Κατάρ να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων!

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα