Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταλονία: Ο Πουτζντεμόντ προσπάθησε να τετραγωνίσει τον κύκλο και η Μαδρίτη ρωτά: Ανεξαρτητοποιηθήκατε ή όχι

Ανεξαρτητοποιηθήκατε ή όχι αναρωτιέται ολόκληρη η Ισπανία μετά την χτεσινοβραδινή ομιλία του Καταλανού πρωθυπουργού. Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ προσπάθησε να τετραγωνίσει τον κύκλο με την χθεσινή ομιλία του. Από τη μια πλευρά να ικανοποιήσει το κίνημα της ανεξαρτησίας και από την άλλη πλευρά να μην την ανακηρύξει επισήμως ώστε να μην προκαλέσει τη σκληρή αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης.

Από την άλλη ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δίνει διορία 5 ημερών στους Καταλανούς να απαντήσουν αν τελικά ανεξαρτητοποιήθηκαν ή όχι και απειλεί την καταλανική κυβέρνηση τώρα με καθαίρεση.

Ετσι, τουλάχιστον οκτώ ημέρες σφοδρών παζαριών και αντεγκλήσεων,  αναμένουν τους λαούς της Ισπανίας, καθώς η ισπανική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία έως την Δευτέρα 16 Οκτώβρη, στον Καταλανόπ ρόεδρο, Κάρλες Πουτζντεμόν, να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι. Αν ο Πουτζντεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει».

Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, ο Ισπανός Πρωθυπουργός θα κάνει χρήση του Άρθρου 155 του Συντάγματος που του δίνει το δικαίωμα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας οπότε ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Ένα παρακινδυνευμένο βήμα, το οποίο ο Ραχόι μέχρι σήμερα απέφυγε φοβούμενος μια πιθανή έξαρση των ταραχών.

Η χρήση του Άρθρου 155 του Συντάγματος θα (αν) γίνει για πρώτη φορά στην Ισπανία. Αλλά τι ακριβώς ρυθμίζει; Πολλά αλλά όχι όλα. Δίνει τη δυνατότητα διάλυσης του τοπικού κοινοβουλίου, την ανάληψη των οικονομικών και της δημόσιας τάξης. Ωστόσο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μέχρι να αποκατασταθεί «η συνταγματική τάξη». Το καθεστώς της αυτονομίας μπορεί να ανασταλεί για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά δεν μπορεί να τεθεί εκτός ισχύος.

Η κατάσταση στην Ισπανία παραμένει ασαφής. Το σίγουρο είναι ότι ο Πουτζντεμόντ μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες θα πρέπει να δώσει μια απάντηση. Ποια θα είναι αυτή;

«Φάρσα και εκβιασμοί» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της El Mundo σήμερα.

Πηγές: 902.gr / thepressroom.gr / Deutsche Welle