Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ σε ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΥΡΙΑ: Πάνω από 19.000 οι νεκροί – Αγώνας επιβίωσης για εκατομμύρια σεισμόπληκτους (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Έναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης δίνουν τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων και των αστέγων σε Τουρκία και Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις 6 Φλεβάρη, με στήριγμά τους την πολύμορφη λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει, τις τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών, αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με τη «γύμνια» του αστικού κρατικού μηχανισμού όταν πρόκειται για τη σωτηρία του λαού, αλλά και με το δολοφονικό ευρωατλαντικό εμπάργκο στην περίπτωση της Συρίας.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, ανεβαίνει διαρκώς, καθώς σε χιλιάδες γκρεμισμένα σπίτια δεν έχουν φτάσει καν τα σωστικά συνεργεία, ενώ λιγοστεύουν δραματικά οι ελπίδες για όσους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια έχουν καταφέρει να επιζήσουν μέσα σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας.

Με βάση την τελευταία καταμέτρηση οι νεκροί ξεπέρασαν τις 17.000. Τουλάχιστον 16.170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, με τους τραυματίες να είναι 64.194 ενώ τουλάχιστον 3.162 έχουν σκοτωθεί στη Συρία. Πλέον ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 19.332.

Την ώρα τα σωστικά συνεργεία από την Τουρκία και μία σειρά χώρες, συνεχίζουν να εργάζονται μανιωδώς για να σώσουν επιζώντες από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, ωστόσο οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί εξασθενούν, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από 72 ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Κι όμως κάπου-κάπου, μία διάσωση έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες και το ηθικό των διασωστών, όπως στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου ένα οκτάχρονο αγόρι διασώθηκε από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας, πάνω από 80 ώρες από τους φονικούς σεισμούς.

Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στη Συρία, όπου οι σεισμόπληκτοι, ελλείψει βαρέων μηχανημάτων και ειδικού εξοπλισμού, παλεύουν κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους τους. Κι όταν ορισμένες φορές τα καταφέρνουν, όπως στην περίπτωση του μικρού παιδιού που διασώθηκε σήμερα, μετά από τρεις μέρες στα ερείπια, ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

Η απαράδεκτη καθυστέρηση στην παροχή βοήθεια στην πολύπαθη χώρα έχει ως αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι εικόνες των ομαδικών τάφων, όπως στην Τζαντάρ, βόρεια του Χαλεπίου στη Συρία.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις σήμερα, τρεις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, έφτασε το πρώτο κονβόι βοήθειας του ΟΗΕ. Έξι φορτηγά έφτασαν την Πέμπτη στο Μπαμπ αλ Χάουα, τη μοναδική συνοριακή διέλευση που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράδοση βοήθειας, δήλωσε στο Al Jazeera εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Κι όμως, παρά την τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται στη χώρα, οι ιμπεριαλιστές δεν αλλάξουν ούτε στο ελάχιστο την επιθετική τους πολιτική σε βάρος της Συρίας.

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία δήλωσε ότι η στάση της απέναντι στην κυβέρνηση Άσαντ δεν θα αλλάξει λόγω του σεισμού. Για αυτό το λόγο δεν θα συνεργαστεί άμεσα με τη συριακή κυβέρνηση και η βοήθεια θα περάσει από τις προσκείμενες στην αντιπολίτευση ΜΚΟ και τον μηχανισμό του ΟΗΕ, είπε ο Φρανσουά Ντελμάς σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση.

Σε απόγνωση εκατομμύρια σεισμόπληκτοι

Η ανθρωπιστική τραγωδία δεν θα σταματήσει πάντως όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των νεκρών.

Το δράμα μόλις ξεκινά για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Τουρκία και τη Συρία που έχουν μείνει άστεγοι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Περισσότεροι από 28.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από το σεισμό Καχραμανμάρας, ανέφερε η υπηρεσία καταστροφών της Τουρκίας στο τελευταίο της δελτίο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), διατυπώνει την ανησυχία του για τις εκρηκτικές διαστάσεις που αναμένεται να λάβει η ανθρωπιστική κρίση σε Τουρκία και Συρία που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.

Η σχεδόν ολική καταστροφή σε υποδομές όπως το σύστημα ηλεκτροδότησης αλλά και ύδρευσης θα κάνει αβίωτη την καθημερινότητα των σεισμόπληκτων, ενώ ειδικά για το ζήτημα της υδροδότησης ο ΠΟΥ εκφράζει φόβους για εκδήλωση υδατογενών ασθενειών, όπως γαστρεντερίτιδα ακόμη και χολέρα, η οποία έκανε την εμφάνισή της στη Συρία τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής, Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι