Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός: Κοντά στους 20.000 οι νεκροί σε Συρία — Τουρκία — Σε απόγνωση εκατομμύρια σεισμόπληκτοι

Ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός των θυμά­των, ανε­βαί­νει διαρ­κώς, καθώς σε χιλιά­δες γκρε­μι­σμέ­να σπί­τια δεν έχουν φτά­σει καν τα σωστι­κά συνερ­γεία, ενώ λιγο­στεύ­ουν δρα­μα­τι­κά οι ελπί­δες για όσους εγκλω­βι­σμέ­νους στα συντρίμ­μια έχουν κατα­φέ­ρει να επι­ζή­σουν μέσα σε συν­θή­κες έντο­νης κακοκαιρίας.

Οι επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης καθί­στα­νται δύσκο­λες κυρί­ως λόγω των κακών και­ρι­κών συν­θη­κών και του κρύ­ου. Εργα­ζό­με­νοι στον τομέα της ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας λένε ότι το χιό­νι κάνει τα συντρίμ­μια βαρύ­τε­ρα και αυξά­νει τον κίν­δυ­νο να σημειω­θούν νέες καταρ­ρεύ­σεις κτιρίων

Με βάση την τελευ­ταία κατα­μέ­τρη­ση οι νεκροί ξεπέ­ρα­σαν τις 17.000. Του­λά­χι­στον 16.170 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρ­κία, με τους τραυ­μα­τί­ες να είναι 64.194 ενώ του­λά­χι­στον 3.162 έχουν σκο­τω­θεί στη Συρία. Πλέ­ον ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θυμά­των ανέρ­χε­ται σε 19.332.

Χιλιά­δες παρα­μέ­νουν αβο­ή­θη­τοι στο δρό­μο δίπλα στα συντρίμ­μια, όπου βρί­σκο­νται θαμ­μέ­νοι συγ­γε­νείς και φίλοι. Περι­μέ­νουν τη βοή­θεια των Αρχών, που όμως δεν έρχεται.

Αντι­μέ­τω­πος με τη λαϊ­κή αγα­νά­κτη­ση βρέ­θη­κε ο Τούρ­κος Υπουρ­γός Μετα­φο­ρών κατά την επί­σκε­ψή του στην επαρ­χία Αντί­για­μαν. Χιλιά­δες επι­ζώ­ντες είναι αντι­μέ­τω­ποι με τη γρα­φειο­κρα­τία. Περι­μέ­νουν ώρες πλάι στις σορούς των συγ­γε­νών τους έξω από τα νοσο­κο­μεία, για πάρουν τα έγγρα­φα, που απαι­τού­νται, για να κηδέ­ψουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Τα σωστι­κά συνερ­γεία από την Τουρ­κία και μία σει­ρά χώρες, συνε­χί­ζουν να εργά­ζο­νται μανιω­δώς για να σώσουν επι­ζώ­ντες από τα ερεί­πια κτι­ρί­ων που κατέρ­ρευ­σαν, ωστό­σο οι πιθα­νό­τη­τες να βρε­θούν άνθρω­ποι ζωντα­νοί εξα­σθε­νούν, καθώς έχουν περά­σει περισ­σό­τε­ρες από 72 ώρες μετά τους κατα­στρο­φι­κούς σεισμούς.

Κι όμως κάπου-κάπου, μία διά­σω­ση έρχε­ται να ανα­πτε­ρώ­σει τις ελπί­δες και το ηθι­κό των δια­σω­στών, όπως στο Ντι­γιαρ­μπα­κίρ, όπου ένα οκτά­χρο­νο αγό­ρι δια­σώ­θη­κε από τα ερεί­πια μιας πολυ­κα­τοι­κί­ας, πάνω από 80 ώρες από τους φονι­κούς σεισμούς.

Πέντε άτο­μα απε­γκλώ­βι­σε μέχρι στιγ­μής η ελλη­νι­κή ΕΜΑΚ στην Αντιό­χεια. Μια από τις πόλεις που υπέ­στη την μεγα­λύ­τε­ρη κατα­στρο­φή. Πρό­κει­ται για την πόλη στην οποία η πρό­σβα­ση ήταν άκρως περιο­ρι­σμέ­νη. Ο εγκέ­λα­δος δεν κατε­στρε­ψε μόνο τον δρό­μο που οδη­γεί εκεί αλλά και την πίστα του αερο­δρο­μί­ου. Η πρό­σβα­ση για βοή­θεια είναι ακό­μη περιορισμένη.

Ακό­μη πιο τρα­γι­κή είναι η κατά­στα­ση στη Συρία, όπου οι σει­σμό­πλη­κτοι, ελλεί­ψει βαρέ­ων μηχα­νη­μά­των και ειδι­κού εξο­πλι­σμού, παλεύ­ουν κυριο­λε­κτι­κά με νύχια και με δόντια για να απε­γκλω­βί­σουν τους ανθρώ­πους τους. Κι όταν ορι­σμέ­νες φορές τα κατα­φέρ­νουν, όπως στην περί­πτω­ση του μικρού παι­διού που δια­σώ­θη­κε σήμε­ρα, μετά από τρεις μέρες στα ερεί­πια, ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

Η απα­ρά­δε­κτη καθυ­στέ­ρη­ση στην παρο­χή βοή­θεια στην πολύ­πα­θη χώρα έχει ως απο­τέ­λε­σμα να πλη­θαί­νουν οι εικό­νες των ομα­δι­κών τάφων, όπως στην Τζα­ντάρ, βόρεια του Χαλε­πί­ου στη Συρία.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως μόλις σήμε­ρα, τρεις μέρες μετά τον κατα­στρο­φι­κό σει­σμό, έφτα­σε το πρώ­το κον­βόι βοή­θειας του ΟΗΕ. Έξι φορ­τη­γά έφτα­σαν την Πέμ­πτη στο Μπαμπ αλ Χάουα, τη μονα­δι­κή συνο­ρια­κή διέ­λευ­ση που έχει εγκρι­θεί από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για παρά­δο­ση βοή­θειας, δήλω­σε στο Al Jazeera εκπρό­σω­πος του Γρα­φεί­ου του ΟΗΕ για τον Συντο­νι­σμό Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA).

Κι όμως, παρά την τερά­στια ανθρω­πι­στι­κή τρα­γω­δία που εξε­λίσ­σε­ται στη χώρα, οι ιμπε­ρια­λι­στές δεν αλλά­ξουν ούτε στο ελά­χι­στο την επι­θε­τι­κή τους πολι­τι­κή σε βάρος της Συρίας.

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλ­λία δήλω­σε ότι η στά­ση της απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση Άσαντ δεν θα αλλά­ξει λόγω του σει­σμού. Για αυτό το λόγο δεν θα συνερ­γα­στεί άμε­σα με τη συρια­κή κυβέρ­νη­ση και η βοή­θεια θα περά­σει από τις προ­σκεί­με­νες στην αντι­πο­λί­τευ­ση ΜΚΟ και τον μηχα­νι­σμό του ΟΗΕ, είπε ο Φραν­σουά Ντελ­μάς σε δημο­σιο­γρά­φους σε μια ενημέρωση.

Σε απόγνωση εκατομμύρια σεισμόπληκτοι

Η ανθρω­πι­στι­κή τρα­γω­δία δεν θα στα­μα­τή­σει πάντως όταν ολο­κλη­ρω­θεί η κατα­μέ­τρη­ση των νεκρών.

Το δρά­μα μόλις ξεκι­νά για τους δεκά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους σε όλη την Τουρ­κία και τη Συρία που έχουν μεί­νει άστε­γοι μετά τους κατα­στρο­φι­κούς σεισμούς.

Περισ­σό­τε­ροι από 28.000 πολί­τες απο­μα­κρύν­θη­καν από το σει­σμό Καχρα­μαν­μά­ρας, ανέ­φε­ρε η υπη­ρε­σία κατα­στρο­φών της Τουρ­κί­ας στο τελευ­ταίο της δελτίο.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ), δια­τυ­πώ­νει την ανη­συ­χία του για τις εκρη­κτι­κές δια­στά­σεις που ανα­μέ­νε­ται να λάβει η ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση σε Τουρ­κία και Συρία που επλή­γη­σαν από τον φονι­κό σεισμό.

Η σχε­δόν ολι­κή κατα­στρο­φή σε υπο­δο­μές όπως το σύστη­μα ηλε­κτρο­δό­τη­σης αλλά και ύδρευ­σης θα κάνει αβί­ω­τη την καθη­με­ρι­νό­τη­τα των σει­σμό­πλη­κτων, ενώ ειδι­κά για το ζήτη­μα της υδρο­δό­τη­σης ο ΠΟΥ εκφρά­ζει φόβους για εκδή­λω­ση υδα­το­γε­νών ασθε­νειών, όπως γαστρε­ντε­ρί­τι­δα ακό­μη και χολέ­ρα, η οποία έκα­νε την εμφά­νι­σή της στη Συρία τον περα­σμέ­νο Σεπτέμβρη.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο