Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΕ του ΚΚΕ: Αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη την συντρόφισσα Αθηνά Ζύμαρη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποχαιρετάει με μεγάλη θλίψη τη συντρόφισσα Αθηνά Ζύμαρη, που έχασε πρόωρα τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 57 χρονών.

Με καταγωγή από την Ικαρία, η συντρόφισσα Αθηνά γεννήθηκε στο Πέραμα το 1967. Από μαθήτρια ζυμώθηκε με τις αγωνιστικές παραδόσεις της οικογένειάς της, των εργαζόμενων και του λαού του Περάματος. Ο πατέρας της ήταν ναυτεργάτης και στη συνέχεια για πολλά χρόνια μεταλλεργάτης.

Οργανώθηκε στην ΚΝΕ ως μαθήτρια Λυκείου και υπήρξε μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης στο Πέραμα. Τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο φοίτησε σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας. Δούλεψε στον επισιτισμό και για ένα διάστημα σε ναυτιλιακή εταιρία.

Από το 1992 ήταν συντάκτρια του “Ριζοσπάστη. Ανέλαβε τη χρέωση αυτή ως μέλος της ΚΝΕ και λίγους μήνες αργότερα έγινε μέλος του Κόμματος. Στη δημοσιογραφική δουλειά, η συντρόφισσα Αθηνά πέρασε από πολλούς και διαφορετικούς τομείς, με τελευταίο το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.

Σε όλες τις χρεώσεις ανταποκρίθηκε με μεγάλη συνέπεια και συνέβαλε καθοριστικά στη δουλειά της εφημερίδας. Τα χαρακτηριστικά του μαχόμενου κομμουνιστή δημοσιογράφου την καταξίωσαν στους συναδέλφους της και ευρύτερα στον κλάδο.

Εκεί που έδωσε, όμως, πραγματικά τον εαυτό της, ήταν το εργατικό ρεπορτάζ, στο οποίο χρεώθηκε αμέσως μόλις ανέλαβε δουλειά στην εφημερίδα.

Όπως έγραφε η ίδια στο βιογραφικό της “ο συνδυασμός μέλος του ΚΚΕ και συντάκτρια του “Ριζοσπάστη”, με χρέωση στην εργατική τάξη και ειδικά στους κλάδους των ναυτεργατών, των εργαζόμενων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στη Ναυπηγική Βιομηχανία, στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και συνολικά στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια του Πειραιά, είναι για μένα μεγάλη υπόθεση. Η πλούσια πείρα που αποκομίζω καθημερινά από τη μάχη που δίνουν οι δυνάμεις μας, είναι μια τεράστια πείρα και πλούτος γνώσεων και επεξεργασιών. Είναι ατσάλωμα της συνείδησης και κάνει χειροπιαστό τον πρωτοπόρο, ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης και της πολιτικής της πρωτοπορίας, την ιστορική της αποστολή”.

Πέρα από τη δουλειά στην εφημερίδα, η συντρόφισσα Αθηνά ανέλαβε και άλλες χρεώσεις στο Κόμμα. Εκτός από μέλος της ΚΟΒ Ριζοσπάστη, υπήρξε κατά διαστήματα μέλος της ΚΟΒ Μετάλλου και της ΚΟΒ Περάματος. Αναδείχτηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά και μέλος του συνδικαλιστικού της Τμήματος. Υπήρξε επίσης εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Πέραμα.

Από το 2022 μέχρι και πριν από λίγους μήνες, ήταν εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με την παράταξη της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας». Είχε μεγάλη αγάπη για τον τόπο καταγωγή της, την Ικαρία και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ικαριωτών Περάματος.

Στη σύντομη ζωή της, η συντρόφισσα Αθηνά τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος. Η μεγάλη προσφορά της στην εφημερίδα αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές των συντακτών του “Ριζοσπάστη”.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στον σύζυγό της Νίκο, στην κόρη της συντρόφισσα Αφροδίτη, στη μητέρα της συντρόφισσα Μαρία και στον αδελφό της σύντροφο Νίκο.