Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινα-ΗΠΑ: «Πρόβες πολέμου» με πραγματικά πυρά ξεκίνησε το Πεκίνο γύρω από την Ταϊβάν

«Πρόβες πολέμου» διεξάγει η Κίνα γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, στο αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος, με την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού να μπαίνει πλέον σε τροχιά σύγκρουσης.

Παίρνοντας τη σκυτάλη της κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ, η Κίνα ξεκίνησε χτες, ως αντίποινα στην επίσκεψη Πελόζι, τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ γύρω από την Ταϊβάν και μάλιστα με πραγματικά πυρά, περικυκλώνοντας το νησί από θάλασσα και αέρα.

Η Κίνα «θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, χωρίς να αφήνει περιθώρια για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν ή για εξωτερική ανάμειξη», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, εκτοξεύτηκαν από μεριάς της Κίνας 11 βαλλιστικοί πύραυλοι «Dongfeng» σε ύδατα γύρω από τα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του νησιού. Επίσης, 22 κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν περνώντας τη διάμεση γραμμή των Στενών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δήλωσε ακόμη ότι ο κινεζικός στρατός εκτόξευσε πυραύλους κοντά στα νησιά Μάτσου της Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα στα νησιά θα συνεχίσουν να ενισχύουν το επίπεδο επιφυλακής τους.

Το «Ρόιτερς», επικαλούμενο τη διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου της Κίνας, μετέδωσε ότι ολοκλήρωσε πολλαπλές εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων σε ύδατα στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων. Το Ανατολικό Θέατρο Πολεμικών Επιχειρήσεων είναι μια σχετικά νέα «μαχητική διοίκηση» (που δημιουργήθηκε το 2016), η οποία είναι υπεύθυνη για την Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια γίνονται σε σειρά τομέων γύρω από την Ταϊβάν – σε ορισμένες περιπτώσεις, μόλις 20 χλμ. από τις ακτές της – και αναμένεται να διαρκέσουν έως την Κυριακή.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις και η Πρόεδρος της Ταϊβάν ανακοίνωσαν χτες πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο» και θα αντιδράσουν με κατάλληλο τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο Στενό της Ταϊβάν.

Ο υπουργός Αμυνας της Ταϊβάν χαρακτήρισε το κινεζικό σχέδιο «θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό», που «απειλεί τους διεθνείς θαλάσσιους διαδρόμους, αμφισβητεί τη διεθνή τάξη, υπονομεύει το status quo και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια».

«Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας», δήλωσε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Νομπούο Κίσι, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό. Το Τόκιο προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω διπλωματικών οδών.

Στον κίνδυνο να υπάρξει ένοπλο επεισόδιο αναφέρθηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Οταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν (…) δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά (…) η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Σάλιβαν, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» τη στάση της Κίνας.

Ο Σάλιβαν κάλεσε την Κίνα «να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λαθεμένο ή κακό υπολογισμό στους αιθέρες ή στις θάλασσες».

ASEAN: Ενδέχεται να προκληθούν «ανοικτές συρράξεις»

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν χτες οι ΥΠΕΞ του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους υπολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η Καμπότζη, χώρα που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Ακύρωση συνάντησης μεταξύ των ΥΠΕΞ Κίνας και Ιαπωνίας στην Πνομ Πενχ λόγω κοινής δήλωσης του G7 για την Ταϊβάν, που εκφράζει «αβάσιμη κριτική» και «δικαιολογεί τις κινήσεις των ΗΠΑ που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας», ανακοίνωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, αποχώρησε λίγο πριν από την έναρξη του εορταστικού δείπνου των ΥΠΕΞ της ASEAN, όπου παρευρέθηκαν περισσότεροι από 12 υπουργοί Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού και του Ιάπωνα.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ θεωρούν υπερβολική την αντίδραση της Κίνας

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στις όποιες μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος της Ταϊβάν – ειδικά διά της βίας – και δεν έχουν αλλάξει την πολιτική τους σε ό,τι αφορά το νησί, είπε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Ολη η περιοχή ενδιαφέρεται για σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν, είπε ο Μπλίνκεν. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις των κρατών της ASEAN για συνεργασία με την «πρωτοβουλία ασφαλείας QUAD», που έχουν συγκροτήσει Αυστραλία, Ινδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία, προωθώντας τα συμφέροντά τους στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού απέναντι στην Κίνα.

«Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι δεν είναι λόγος για την Κίνα να αντιδρά υπερβολικά ή να απειλεί την Ταϊβάν ή να χρησιμοποιεί απειλητική ρητορική», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ταϊβάν τακτικά όλα αυτά τα χρόνια».

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, καταδίκασε την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο Στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» την επίσκεψη Πελόζι. «Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», ισχυρίστηκε.

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, που είχε και προσωπική κόντρα με την Ν. Πελόζι επί προεδρίας του, άσκησε κριτική για την επίσκεψή της στην Ταϊβάν. Πάντως η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων τάχθηκε υπέρ της επίσκεψης Πελόζι.

«Γιατί είναι η “τρελή Νάνσι” Πελόζι στην Ταϊβάν;», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social. «Πάντα προκαλεί προβλήματα. Τίποτα που κάνει δεν βγαίνει σε καλό».

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη «καταστροφή» της Ταϊβάν

Από την πλευρά του, το Πεκίνο ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την ειρήνη στην περιοχή και με «καταστροφή» τον λαό της Ταϊβάν.

Η επίσκεψη της Ν. Πελόζι στην Ταϊβάν, που δεν είχε ανακοινωθεί, «αντιφάσκει με τη δέσμευση των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας.

Χαρακτήρισε την επίσκεψη «σοβαρή πολιτική πρόκληση κατά της Κίνας, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των στρατών των δύο χωρών». Τόνισε ότι «είναι ισχυρό πλήγμα και απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας ξεκαθάρισε ότι «η συμπαιγνία και οι προκλήσεις ΗΠΑ – Ταϊβάν» είναι αυτές που «θα ωθήσουν την Ταϊβάν στην άβυσσο της καταστροφής και θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στους κατοίκους του νησιού».

Οι στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν είναι «κυρίαρχο δικαίωμα της Κίνας», υποστήριξε το Κρεμλίνο. Ο Ντμ. Πεσκόφ τόνισε ότι «οι εντάσεις στην περιοχή γύρω από την Ταϊβάν πυροδοτήθηκαν τεχνητά» και «όλοι γνωρίζουμε καλά τι τις προκάλεσε: Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Ηταν μια εντελώς περιττή επίσκεψη και περιττή πρόκληση», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ριζοσπάστης.

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας