Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινητοποίηση των Μουσικών της ΕΡΤ για τα εργασιακά δικαιώματα – Στο πλευρό τους ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

“Όχι στην απαξίωση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. Ζητάμε την άμεση ένταξη των 25 συναδέλφων συμβασιούχων στο τακτικό προσωπικό και την άμεση κάλυψη των ξένων οργανικών θέσεων” διαμήνυσε με μια συμβολική κινητοποίηση το Σωματείο Καλλιτεχνών Ορχηστρών Χορωδίας ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μουσικών βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, καθώς και μέλη της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζοντας την στήριξη τους στα δίκαια αιτήματα των μουσικών της ΕΡΤ.

Ένωσαν τη φωνή τους απέναντι στην πολιτική υποβάθμισης που εφαρμόζεται δυστυχώς σε όλες τις ορχήστρες της χώρας μας, ενώ κάποιες από αυτές οδηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε κλείσιμο. Με αυτόν τον τρόπο είτε αφαιρείται, είτε μπαίνουν ακόμα περισσότερα εμπόδια σε ένα πολύτιμο κομμάτι από την πολιτιστική ζωή του τόπου μας επιβεβαιώνοντας την άσκηση μιας εχθρικής πολιτικής σε αντί στον Πολιτισμό, τους εργαζόμενους του και τον φυσικό του αποδέκτη, τον λαό.

Με την μαζική τους παρουσία οι μουσικοί των Ορχηστρών και της Χορωδίας της ΕΡΤ καταγγέλλουν την πολιτική υποβάθμισης του έργου των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με ευθύνη όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων. Σταγόνα στο ποτήρι ήταν η προκλητική απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ να συνάψει 28 συμβάσεις μίσθωσης έργου την ίδια στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδίας είναι 117(!). Να σημειωθεί ότι 25 συμβασιούχοι μουσικοί καλύπτουν για χρόνια κενές θέσεις στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε κείμενο στήριξης των μουσικών που έχει συναντήσει ευρεία αποδοχή: «Αντί να προχωρήσει στην μονιμοποίηση των εργαζομένων αυτών, η Διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά ένα βήμα παραπάνω ανακοινώνοντας εξετάσεις για το σύνολο των οργάνων της Ορχήστρας για τη διαμόρφωση Μητρώου «συνεργατών»!!! Δηλαδή οι εργαζόμενοι με σταθερές εργασιακές σχέσεις θα μετατραπούν σε «συνεργάτες» που θα καλούνται όποτε τα Σύνολα της ΕΡΤ θα έχουν συναυλία, σαν αυτοαπασχολούμενοι με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, χωρίς τα δικαιώματα που προκύπτουν από την εργατική νομοθεσία.

Η προκλητική ενέργεια της Διοίκησης της ΕΡΤ και της Κυβέρνησης να μετατρέψει τις οργανικές θέσεις των Μουσικών της Συνόλων σε λίστα τηλεφώνων φθηνότερων εργαζόμενων δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο βήμα για όλους τους επαγγελματίες μουσικούς. Μετατρέπει τις σταθερές εργασιακές που απαιτεί η φύση της εργασίας, σε αέναη εργασιακή ομηρία. Συγχρόνως υποβαθμίζει σοβαρά την Καλλιτεχνική επάρκεια των συνόλων, αφού σε κάθε συναυλία η σύνθεση της θα είναι εντελώς διαφορετική. Συγχρόνως θα καταργηθεί αργά ή γρήγορα η Καλλιτεχνική αυτοτέλεια των τριών μουσικών συνόλων που θα αυξομειώνονται σαν ακορντεόν. Όλα αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του έργου που σήμερα παράγουν τα Σύνολα αυτά σε μερικές ετήσιες επετειακές συναυλίες».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τον πλέον εμφατικό και συμβολικό τρόπο. Στην αίθουσα του Μεγάρου οι μόνιμοι μουσικοί της ορχήστρας παίρνουν τη θέση τους. Οι υπόλοιπες θέσεις μένουν κενές. Από το πόντιουμ ο αρχουσικός Μύρων Μιχαηλίδης καλωσορίζει το κοινό και λέει: «’Οπως βλέπετε η διάρθρωση της ορχήστρας με τους μόνιμους μουσικούς της δεν επαρκεί για την απόδοση μεγάλων συμφωνικών έργων. Παρακαλώ, λοιπόν, να δώσετε το πιο μεγάλο χειροκρότημα σας στους έκτακτους μουσικούς εκείνους που επανδεώνουν την ορχήστρα. Με την ευχή αυτή η ιστορική ορχήστρα που ξεπερνά τα 80 χρόνια ιστορίας και προσφοράς, να συνεχίσει ως μια από τις ελάχιστες ελληνικές ορχήστρες την παρουσία της».

Και πράγματι το χειροκρότημα ήταν το πιο θερμό, το πιο δυνατό καλωσορίζοντας τους συμβασιούχους μουσικούς. Και τα φωτεινά πρόσωπα όλων των μουσικών η μεγαλύτερη ανταμοιβή…

– Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα των Ορχηστρών της ΕΡΤ και των μουσικών της έχει φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατατέθηκε αυτήν τη βδομάδα.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα