Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στον λαό του Σουδάν

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο Σουδάν, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη χούντα του Σουδάν, που συνεχίζει την εγκληματική πρακτική σε βάρος των λαϊκών διαδηλώσεων, ασκώντας βάναυση καταστολή που από τις 25/10/2021, όταν και επιβλήθηκε, έχει στοιχίσει συνολικά τη ζωή 53 πολιτών.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό του Σουδάν, στο Σουδανικό ΚΚ, και απαιτεί την αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Κάτω τα χέρια από τον λαό του Σουδάν!».

Συνεχίζεται η φονική καταστολή των διαδηλώσεων

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Α. Χάμντοκ, 6 βδομάδες μετά τη συμφωνία του με τους πραξικοπηματίες

Με άγρια καταστολή και δεκάδες δολοφονίες διαδηλωτών απαντούν οι δυνάμεις καταστολής του Σουδάν στις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο πραξικόπημα της 25ης Οκτώβρη 2021 υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Τις προηγούμενες μέρες δύο ακόμα διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες του στρατού, με τον τραγικό απολογισμό μετά το πραξικόπημα να ξεπερνά τους 50 θανάτους, ενώ ορισμένες πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για 57 νεκρούς. Οι δυνάμεις του στρατού έχουν κλιμακώσει τη βία και την καταστολή τις τελευταίες μέρες, προχωρώντας σε διακοπή της πρόσβασης στο ίντερνετ και σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ καταγράφονται καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Σουδανός πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ ανακοίνωσε την Κυριακή την παραίτησή του. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάμντοκ, πρωθυπουργός πριν το πραξικόπημα στο μεικτό πολιτικό – στρατιωτικό κυβερνητικό σχήμα, απομακρύνθηκε αρχικά από τη χούντα, σε περίπου ένα μήνα όμως επανήλθε στα καθήκοντά του μετά από συμφωνία με τους πραξικοπηματίες. Η συμφωνία αυτή καταγγέλθηκε από πολλά πολιτικά κόμματα, καθώς και από τους διαδηλωτές και μαζικούς φορείς, οι οποίοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένας «διάλογος» με τη χούντα.

«Αποφάσισα να ανακοινώσω την παραίτησή μου, να δώσω τόπο σε άλλους», είπε ο Χάμντοκ, πρώην οικονομολόγος του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Στη ρευστή κατάσταση έσπευσαν να παρέμβουν οι ΗΠΑ, με το Γραφείο Αφρικανικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι «μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Χάμντοκ οι Σουδανοί ηγέτες πρέπει να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη, να επιτύχουν συναίνεση και να διασφαλίσουν συνεχή πολιτική διακυβέρνηση».

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν εμφανίστηκε να «προειδοποιεί» ότι «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλους όσοι επιδιώκουν να εμποδίσουν τους Σουδανούς να συνεχίσουν την πορεία τους για να αποκτήσουν πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση».

902/ Ριζοσπάστης.

che guevara 008