Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

Την απαράδεκτη απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας καταγγέλλει με Ερώτησή της προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, είναι η παρακάτω:

«Το έκτο Διοικητικό Εφετείο της Ουκρανίας επικύρωσε την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ουκρανία πριν λίγες μέρες. Αυτή η προκλητική απόφαση αποτελεί συνέχεια της απόφασης που είχε παρθεί τον Δεκέμβρη του 2015 και έθετε εκτός νόμου το ΚΚ εξαιτίας των νόμων που ποινικοποιούσαν την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, απαγόρευαν τη χρήση συμβόλων του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που άρχισε να διαμορφώνεται μετά το 1991 και διευρύνθηκε περαιτέρω μετά το πραξικόπημα του 2014 από την αντιδραστική κυβέρνηση που αναδείχθηκε στην Ουκρανία με την υποστήριξη των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θέτει περιορισμούς στη δράση των κομμουνιστών με βάση ανυπόστατες και έωλες κατηγορίες. Την ίδια στιγμή δρουν ανενόχλητα, ως και «ηρωοποιούνται», φασιστικές δυνάμεις που στοχοποιούν κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, ενώ έχουν ενταχθεί οργανικά στον ουκρανικό στρατό.

Στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε τη δράση δεκάδων κομμάτων της αντιπολίτευσης και προχώρησε σε πολιτικές διώξεις και φυλακίσεις στελεχών της, αξιοποιώντας την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης.

Στην πράξη αποδεικνύονται οι ευθύνες της ΕΕ που έχει υιοθετήσει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της, με αποτέλεσμα και σε μια σειρά κράτη – μέλη της ΕΕ να έχουν απαγορευτεί Κομμουνιστικά Κόμματα.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και των άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων π.χ. στις χώρες της Βαλτικής, την ελεύθερη πολιτική δράση.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ σχετικά με την αντιδραστική απόφαση απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;».

902.gr

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας