Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Σημαντική άνοδος των ποσοστών και στην Κεντρική Μακεδονία

Η σημαντική άνοδος που καταγράφει το ΚΚΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύει την αύξηση του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη, στους βιοπαλαιστές αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους και τις γυναίκες. Αναδεικνύει ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή χιλιάδων που συμπορεύτηκαν με τους κομμουνιστές τα τελευταία χρόνια σε όλα τα μέτωπα πάλης που αναπτύχθηκαν στην περιοχή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, κόντρα στην πολιτική που συνθλίβει τη ζωή τους.

Συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ΚΚΕ έλαβε 60.811 ψήφους και ποσοστό 6,03%. Πήρε 18.625 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2019, που είχε λάβει 42.186 ψήφους και ποσοστό 4,39%. Το Κόμμα κατέγραψε άνοδο σε όλες τις εκλογικές Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλα τα αστικά κέντρα και τα χωριά.

Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια μέσα από τους αγώνες και τις πολύμορφες άλλες δράσεις όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες. Στους αγώνες της εργατικής τάξης σε μια σειρά χώρους δουλειάς, για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης, όπως στη «Μαλαματίνα», σε επιχειρήσεις Τροφίμων, Μετάλλου, στις Κατασκευές, στις Τηλεπικοινωνίες, στον Επισιτισμό – Τουρισμό και αλλού. Στους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν από την παραγωγή τους, στους αγώνες για να εμποδιστούν πλειστηριασμοί και εξώσεις εργατικών – λαϊκών οικογενειών, στους αγώνες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια και τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο θανάτου. Αλλά και στους αγώνες της νεολαίας για το δικαίωμα στη μόρφωση σε όλες τις βαθμίδες, ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, μα και στους μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη και έχει μετατρέψει όλους τους χώρους δουλειάς σε δυνάμει κοιλάδες των Τεμπών.

Μεγάλη αύξηση καταγράφει το Κόμμα στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ ενισχυμένο αναδείχθηκε και στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου επανεκλέγει τους δύο βουλευτές που είχε, τον Γιάννη Δελή στην Α’ και τον Λεωνίδα Στολτίδη στη Β’.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης το ΚΚΕ πήρε ποσοστό 7,45% και 24.268 ψήφους, δηλαδή 8.231 ψήφους περισσότερες από το 2019, που είχε πάρει 16.037 ψήφους και ποσοστό 5,3%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε στον δήμο Θεσσαλονίκης όπου πήρε 10.318 ψήφους (είχε 6.587) και ποσοστό 7,17% (είχε 4,86%) και σε όλα τα Διαμερίσματα του δήμου. Στο Γ’ και στο Δ’ Διαμέρισμα, τις λαϊκές γειτονιές της Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκε σε τρίτο Κόμμα. Στο Γ’ Διαμέρισμα πήρε 836 ψήφους (είχε 539) και ποσοστό 8,09% (είχε 5,43%). Στο Δ’ Διαμέρισμα (Τούμπα) πήρε 2.954 ψήφους (είχε 1.876) και ποσοστό 8,91% (είχε 6,16%).

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε και στην Καλαμαριά. Πήρε 3.231 ψήφους (είχε 2.057) και ποσοστό 8,28% (είχε 5,88%), αναδεικνύοντας ότι το εμπιστεύθηκε ο λαός της περιοχής που έδωσαν μαζί τη μάχη ενάντια στους σχεδιασμούς για την εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου, των ελεύθερων χώρων, για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Παναγία» κ.λπ.

Σημαντική άνοδο εμφάνισε και στις λαϊκές γειτονιές του δήμου Παύλου Μελά, με πρώτη την Πολίχνη όπου πήρε 1.518 ψήφους (είχε 1.097) και ποσοστό 9,04% (είχε 7,21%).

Στην ΠΕ Πιερίας αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα στο Λιτόχωρο του δήμου Δίου – Ολύμπου, όπου πήρε 739 ψήφους (είχε 534) και ποσοστό 17,74% (είχε 12,87%).

Στον δήμο Νάουσας πήρε 1.751 ψήφους (είχε 1.498) και ποσοστό 8,66% (είχε 7,75%). Στην πόλη της Νάουσας αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με ποσοστό 10,76%, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς που έχει με την εργατική τάξη, αλλά και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των αγώνων για την προστασία των απλήρωτων εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις τροφίμων, για την υπεράσπιση των λαϊκών οικογενειών από τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς θέρμανση και ρεύμα, ενάντια στην υποστελέχωση και το κλείσιμο κλινικών του νοσοκομείου.

Η αναγνώριση του ΚΚΕ ως του συνεπούς συμπαραστάτη των δίκιων των εργαζομένων εκφράστηκε και στη Χαλκιδική και ειδικότερα στον δήμο Αριστοτέλη, που το Κόμμα πήρε 783 ψήφους (είχε 436) και ποσοστό 6,02% (είχε 3,30%). Στα χωριά των μεταλλωρύχων, όπου όλα τα τελευταία χρόνια δίνουν τη μάχη ενάντια στις μαζικές απολύσεις της «Ελληνικός Χρυσός» και των υπεργολάβων της, για το δικαίωμα στη δουλειά, για υπογραφή ΣΣΕ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και παρακαταθήκη για τους νέους αγώνες που θα έρθουν απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Γι’ αυτό και μπροστά στις 25 Ιούνη, τα μέλη, οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπαίνουν στη μάχη, ώστε όχι μόνο να μη χαθεί ούτε μια ψήφος, αλλά να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το Κόμμα, να κάνουν περισσότεροι το τολμηρό βήμα και να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Ριζοσπάστης.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα