Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ-ΠΑΜΕ-Μ.Α.Σ- ΕΕΔΔΑ-Ελληνοκουβανικοί Σύνδεσμοι-εκδ. Διεθνές Βήμα: Με το λαό και το ΚΚ Κούβας!

Ο λαός της Κούβας υφίσταται εδώ και πολλές δεκαετίες τις βαριές συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ που βάζει μεγάλα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Κούβας και εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών του κουβανικού λαού. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενισχύουν παραπέρα τα μέτρα ενάντια στην Κούβα με ενέργειες όπως η επαναφορά της Κούβας στη λίστα των “κρατών-χορηγών της τρομοκρατίας” του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έγινε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2021 και διατηρεί σήμερα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η λίστα αυτή λειτουργεί ως εργαλείο εξαναγκασμού και άσκησης οικονομικής πίεσης ενάντια στον κουβανικό λαό. Άλλωστε, η Κούβα δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη τρομοκρατία, αντίθετα πρωταγωνιστεί στην αλληλεγγύη σε άλλους λαούς που έχουν ανάγκη, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19. Η ένταξη της Κούβας σε αυτή τη λίστα βάζει μεγάλα εμπόδια στις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις, αφού όποιος συνεργάζεται με την Κούβα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ εμποδίζει την Κούβα να προμηθευτεί Ενέργεια, τρόφιμα, ακόμα και τον ιατρικό εξοπλισμό που έχει ανάγκη ο λαός της.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στην Κούβα και τον λαό της, απαιτούμε την άμεση διαγραφή της Κούβας από τη λίστα των “κρατών-χορηγών της τρομοκρατίας” του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και συνολικά την άρση όλων των απαράδεκτων μέτρων του αποκλεισμού κατά της Κούβας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει το δίκαιο αίτημα της διαγραφής της Κούβας από τη λίστα των “κρατών-χορηγών της τρομοκρατίας”.

Να αφαιρεθεί η Κούβα από την απαράδεκτη λίστα “των κρατών χορηγών της τρομοκρατίας” του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Απαιτούν άμεση άρση του εμπάργκο και διαγραφή της Κούβας από την λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία

Αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας

Να αφαιρεθεί η Κούβα από την λίστα “των κρατών χορηγών της τρομοκρατίας” των ΗΠΑ!

Εκδόσεις Διεθνές Βήμα International Forum Publications
Σόλωνος 142, Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα | 142 Solonos St., Athens, Greece 10677
Τηλ. / Tel. +30 210 88 33 002
[email protected] | www.diethnesvima.com |

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αφαιρέστε την Κούβα από τον κατασκευασμένο από τις ΗΠΑ κατάλογο «χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία»! Άρετε το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα!

Την 1η Γενάρη 1959 ο εργαζόμενος λαός της Κούβας τόλμησε να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του. Σε έναν μαζικό επαναστατικό αγώνα ανέτρεψαν τη δικτατορία του Μπατίστα που είχε την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών κυρίαρχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εργάτες και οι αγρότες της Κούβας εγκαθίδρυσαν τη δική τους κυβέρνηση, πἠραν τα μέσα παραγωγής από τους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους καπιταλιστές επικυρίαρχους – ανέτρεψαν δηλαδή καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις – και πήραν τον δρόμο προς την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Πραγματοποίησαν μια ριζική αγροτική μεταρρύθμιση που έδωσε γη στους φτωχούς της υπαίθρου, εφάρμοσαν με επιτυχία μια καμπάνια εξάλειψης του αναλφαβητισμού. Και πρόσφεραν ανιδιοτελή διεθνιστική βοήθεια στους λαούς της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Άρχισαν να οικοδομούν μια κοινωνία που βάζει στο επίκεντρο την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Η Κούβα έγινε ένα παράδειγμα που εμπνέει τον εργαζόμενο λαό σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο – μαζί και τις ΗΠΑ – και πάρα πέρα. Ένα παράδειγμα που μας δείχνει τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε.1

Γι’ αυτό το «έγκλημα» η ιμπεριαλιστική άρχουσα τάξη στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθεί να στραγγαλίσει και να ανατρέψει την επανάσταση των εργατών και των αγροτών και να επαναφέρει την Κούβα στις προεπαναστατικές συνθήκες υποταγής, καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Έχουν επιχειρήσει να το καταφέρουν μέσω της στρατιωτικής εισβολής, του ναυτικού αποκλεισμού, της οργάνωσης ενός αντεπαναστατικού αντάρτικου, και με απόπειρες δολοφονίας των ηγετών της επανάστασης: Όλες αυτές οι επιθέσεις έχουν οδηγηθεί στην ήττα μέσα από την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων με επικεφαλής την πρωτοπορία τους, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας.

Μια από τις κεντρικές διαχρονικά και πλέον βάναυσες ενέργειες της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ και των διαδοχικών κυβερνήσεων της, από την προεδρία του Τζον Κένεντι μέχρι τη σημερινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, είναι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Κουβανικής Επανάστασης. Οι κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν τον έχουν εμβαθύνει, επεκτείνοντας την εμβέλεια του αποκλεισμού σε τρίτες χώρες που έχουν οικονομικές σχέσεις με κουβανικές επιχειρήσεις.

Οι κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν διατηρούν επίσης την Κούβα στον κατάλογο των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Αυτό σημαίνει ότι καμία τράπεζα, κανένα χρηματοπιστωτικό ή εμπορικό ίδρυμα στον κόσμο δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με την Κούβα. Εάν το κάνει, αντιμετωπίζει την κατηγορία της υπόθαλψης της τρομοκρατίας και βαρύτατες κυρώσεις.

Οι ευρωπαίοι κυρίαρχοι καπιταλιστές, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ελλάδα, είναι συνένοχοι καθώς στην πράξη εφαρμόζουν τα μέτρα αυτά. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στο στραγγαλισμό της Κουβανικής Επανάστασης, στοχεύουν στη δημιουργία δυσκολιών και ταλαιπωρίας δίχως τέλος για τη συντριπτική πλειονότητα του εργαζόμενου λαού της Κούβας, στοχεύουν στη διάβρωση της υποστήριξης προς την επαναστατική κυβέρνηση, στοχεύουν στη δημιουργία μιας οργανωμένης εσωτερικής αντιπολίτευσης και στην ανατροπή της επανάστασης και των κατακτήσεών της, Στοχεύουν στην επιστροφή στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο η Κουβανική Επανάσταση να απελευθερωθεί από αυτή την οικονομική επιθετικότητα. Απαιτείται η ευρύτερη δυνατή εκστρατεία με στόχο την ανατροπή αυτών των μέτρων στραγγαλισμού που βάζουν στο στόχαστρο τους αδελφούς και τις αδελφές μας που τόλμησαν να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους. Είναι χρέος όλων μας!

1 Σας ενθαρρύνουμε να γνωρίσετε καλύτερα τα επιτεύγματα των Κουβανών εργατών και αγροτών και την επανάστασή τους. Συμβολή σε αυτό είναι οι δεκαέξι και πλέον τίτλοι με γραπτά και ομιλίες ηγετών της Κουβανικής Επανάστασης που εκδίδουν και διανέμουν οι εκδόσεις μας

Συντακτική Ομάδα
Εκδόσεις Διεθνές Βήμα
9 Ιουνίου 2024
Αθήνα

«Τσε» – Ernesto Guevara de la Serna
¡Hasta la Victoria Siempre! Comandante

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter