Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας

Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, που είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο. Η λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα», που αποτελείται από τις κυβερνήσεις και τα καθεστώτα Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Χιλής, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλας, Γουιάνας, Ονδούρας, Μεξικού, Παναμά, Παραγουάης, Περού και Σάντα Λουσίας, χαρακτηρίζει τον Βενεζουελάνο Πρόεδρο «ανεπιθύμητο» στη Σύνοδο της Αμερικής που διοργανώνεται από το Περού στις 13-14 του Απρίλη και η περουβιανή κυβέρνηση ανακάλεσε την πρόσκλησή της στον Μαδούρο.

Οι κυβερνήσεις αυτές εγκαλούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι διοργανώνει στις 22 του Απρίλη δήθεν «ανελεύθερες και μη δίκαιες προεδρικές εκλογές». Η όξυνση της επιθετικότητας εκδηλώνεται λίγο μετά την περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, στη Λατινική Αμερική, που προέτρεψε δημόσια ακόμα και σε στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του Μαδούρο.

«Με φοβάστε; Δεν θέλετε να με δείτε στη Λίμα; Θα με δείτε. Επειδή, βρέξει χιονίσει, διά αέρος, διά ξηράς ή διά θαλάσσης, θα παρευρεθώ στη σύνοδο κορυφής της αμερικανικής
ηπείρου», απάντησε ο Πρόεδρος Μαδούρο, δείχνοντας ότι θα πάει απρόσκλητος…

Επίσης, η Κολομβία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Βενεζουέλα στην επαρχία Νόρτε ντε Σανταντέρ, με την αιτιολογία ότι προστατεύει τα σύνορά της από χιλιάδες Βενεζουελάνους που περνάνε στη χώρα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Τάρεκ Σάαμπ και άλλα κυβερνητικά στελέχη κατήγγειλαν προετοιμασία στρατιωτικής επέμβασης από την Κολομβία, κάτι που η κυβέρνηση της τελευταίας διαψεύδει.

 

Πηγή: Χαραυγή