Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΜΕΠ: Δύο σημαντικά κείμενα της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο 6ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ, Νοέμβρη – Δεκέμβρη, περιλαμβάνεται η Απόφαση της ΚΕ με θέμα «Οι εξελίξεις μετά τις εκλογές της 7ης Ιούλη 2019. Εκτιμήσεις και βασικά συμπεράσματα από τη δράση μας. Νέος προγραμματισμός και καθήκοντα για το επόμενο διάστημα».

Περιλαμβάνεται επίσης η Εισήγηση της ΚΕ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την παρέμβαση του Κόμματος στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, που θα πραγματοποιηθεί το Φλεβάρη του 2020. Η συγκεκριμένη Συνδιάσκεψη, όπως και οι άλλες δύο που έχουν προγραμματιστεί, για τη δουλειά του Κόμματος στους αγρότες, και στην εργατική τάξη και στο κίνημά της, θα συμβάλουν στην κατεύθυνση της τελευταίας Απόφασης της ΚΕ, προκειμένου να αναπτυχθεί η ικανότητα των Οργανώσεων για ολοκληρωμένη και αποτελεσματική παρέμβαση στον κοινωνικό χώρο ευθύνης τους.

Στην υπόλοιπη ύλη του τεύχους:

  • Το κείμενο με τίτλο «Για την πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διακήρυξης, ξεχωρίζοντας τις επιδιώξεις που αυτή υπηρετεί. Παρουσιάζονται οι δύο βασικές απόψεις σχετικά με το χαρακτήρα που πρέπει να έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται ο κοινός παρονομαστής τους, που δεν είναι άλλος από τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος και την ανάπλαση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα. Μέσα από συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο, αποκαλύπτονται η προκλητική προσπάθεια καπηλείας των αγωνιστικών παραδόσεων του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ο απατηλός χαρακτήρας των διακηρύξεων για «ισότητα, δημοκρατία και αλληλεγγύη» στην κοινωνία της δικτατορίας του κεφαλαίου, ο μύθος της φιλολαϊκής ΕΕ αλλά και της δυνατότητας «προοδευτικής διακυβέρνησης» του καπιταλισμού.
  • Στην ενότητα «Ιστορία», η ομιλία με τίτλο «Τα συμπεράσματα του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με έμφαση στη δεκαετία του 1940, πηγή έμπνευσης για τους κομμουνιστές καλλιτέχνες» παρουσιάζει βασικά συμπεράσματα του Δοκιμίου και τα συνδέει με την ανάγκη να ενσωματωθούν αυτά τα συμπεράσματα στο πολύμορφο έργο των κομμουνιστών καλλιτεχνών, συμβάλλοντας έτσι στη σημερινή επαναστατική πάλη.
  • Στην ενότητα «Φιλοσοφία» περιλαμβάνονται κείμενα που συνδέονται με ένα βασικό θέμα συζήτησης της διαλεκτικής λογικής, το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στην ιστορική και τη λογική μέθοδο της έρευνας. Η ενότητα αρχίζει με ένα σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ, που μας εισάγει στο ζήτημα και στα τρία κείμενα που ακολουθούν. Ακολουθούν το κείμενο του Σοβιετικού φιλοσόφου Β. Α. Βαζιούλιν με τίτλο «Υπέρ της ιστορικής προσέγγισης στο πρόβλημα του ιστορικού και του λογικού» και τα δύο λήμματα πάνω στο ίδιο ζήτημα, τα οποία έχουν επιμεληθεί οι Ε. Β. Ιλιένκοφ και Β. Σ. Σβιριόφ αντίστοιχα.