Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΠΑ ΑΦΡΙΚΑ: Τροπαιούχος η Σενεγάλη για πρώτη φορά στην ιστορία της

Στην τρίτη της συμμετοχή σε τελικό της διοργάνωσης, μετά το 2002 και το 2019, η Σενεγάλη κατέκτησε το Κόπα Άφρικα, επικρατώντας με 4-2 της Αιγύπτου στα πέναλτι (0-0 η κανονική διάρκεια).

(σσ. “Κύπελλο Εθνών Αφρικής” Coupe d’Afrique des NationsCAN είναι η σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Αφρικής, που διοργανώνεται από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια).

Η Σενεγάλη εμφανίστηκε ανώτερη στα πρώτα 45 λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα κόντρα στην πολυνίκη του θεσμού Αίγυπτο (επτάκις πρωταθλήτρια Αφρικής), χάνοντας και μία μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με πέναλτι του Μανέ, που απέκρουσε εντυπωσιακά ο Γκαμπάσκι. Η μοναδική φορά που η Αίγυπτος έφτασε με αξιώσεις στην αντίπαλη εστία ήταν στο 42ο λεπτό, όταν ο Σαλάχ σούταρε δυνατά και ο Μεντί πραγματοποίησε σπουδαία απόκρουση.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Σενεγάλη εξακολουθούσε να υπερέχει στις λεπτομέρειες του παιχνιδιού, ωστόσο οι καλές ευκαιρίες ανήκαν στην Αίγυπτο, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να τις μετουσιώσει σε γκολ, με αποτέλεσμα ο τελικός να οδηγηθεί στην παράταση και ακολούθως στα πέναλτι.

Εκεί, οι Σενεγαλέζοι σκόραραν με τους Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Ντιένγκ και Μανέ, ενώ οι Αιγύπτιοι είχαν δύο εύστοχα πέναλτι με τους Ζίζο και Χαμντί. Έτσι τα «Λιοντάρια» επικράτησαν με 4-2 και κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το βαρύτιμο τρόπαιο.