Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κουβανικό Υπουργείο Εξωτερικών: Καταγγέλλει προβοκατόρικες μεθοδεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τις μεθοδεύσεις ευρωβουλευτών καταγγέλλει το Κουβανικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της κουβανικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, αναφορικά με συζήτηση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, 8 Ιουνίου, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα ευρωβουλευτών, εισήλθε στην ολομέλεια θέμα συζήτησης με τίτλο «Η κατάσταση των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κούβα».

Στην ανακοίνωσή του, το κουβανικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Εάν το σώμα αυτό αποφασίσει πραγματικά να συζητήσει για την Κούβα τότε η κουβέντα θα πρέπει ξεκάθαρα να επικεντρωθεί στην τεράστια, εξόφθαλμη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του κουβανικού πληθυσμού που απορρέει από το γενοκτονικό, ανήθικο και παράνομο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που διατηρεί η Ουάσινγκτον ενάντια στην χώρα μας για περισσότερα από 60 χρόνια».

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση γράφει: «Αναρωτιόμαστε εάν οι διοργανωτές αυτής της φάρσας προτίθενται να ζητήσουν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διακόψει την πολιτική της η οποία, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020, είχε προκαλέσει στην Κουβανική οικονομία συνολικές ζημιές ύψους 144.413.400.000 δολαρίων […] Προτίθενται να απαιτήσουν την ακύρωση των 243 μέτρων που επιβλήθηκαν από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τα οποία η τωρινή κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί άθικτα;»

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, η εν λόγω αθλιότητα προωθήθηκε αρχικά από Ισπανούς ευρωβουλευτές «που νοσταλγούν τον Φράνκο και τα πραξικοπήματα και που ξεχνούν πως η Κούβα έχει πάψει να είναι ισπανική αποικία από 1898». Προσθέτει ότι «η εμμονή τους με την Κούβα έχει εξήγηση: αντικατοπτρίζει την ίδια ατζέντα αυτών που, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιχειρούν εδώ και 60 χρόνια να νικήσουν την Κουβανική Επανάσταση. Δεν μπορούν να δεχθούν την παρουσία ενός λαού που δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις τους και αντιστέκεται απέναντι σε ένα σκληρό εμπάργκο που, με εγκληματικό τρόπο, ενισχύθηκε εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας».

Ο Κουβανικός λαός θα συνεχίσει να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του, χωρίς κανενός είδους επέμβαση, καταλήγει η ανακοίνωση.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα