Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον ιμπεριαλισμό, έστω και ελάχιστα, ποτέ»

Πλήθους 70.000 ανθρώπων – ως αντιπροσωπεία του λαού της Κούβας – συγκεντρώθηκε στην πλατεία Τσε Γκεβάρα στη Σάντα Κλάρα (κεντρική Κούβα) για τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρώτος αντιπρόεδρο της χώρας, Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ για να εκφωνήσει ο οποίος τόνισε την αξία της εκτέλεσης μιας τέτοιας ενέργειας στην πόλη που φιλοξενεί το μνημείο του ηρωικού αντάρτικου και κάλεσε να διαιωνίσει μια από τις ομορφότερες κληρονομιές στην ιστορία την κουβανική επανάσταση. “Σήμερα ο Τσε είναι μια ηθική αναφορά για πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη, αλλά ειδικά για τους νέους”, είπε.

Επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, τόνισε τις ιδιότητες του Τσε ως θεωρητικού, πολιτικού, οικονομολόγου, πνευματικού και αντάρτη. Αυτές οι ιδιότητες, όπως είπε, μαζί με τις προσωπικές του αξίες που συσσωρεύτηκαν στον αγώνα τον κάνουν «ένα εξαιρετικό παράδειγμα για να αντιμετωπίσει τη ζωή».

cuba

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Diaz-Canel απαρίθμησε τα βασικά δεινά που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και ζήτησε την αντιστροφή τους για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Ο αντιπρόεδρος της Κούβας  αναφέρθηκε και στην επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον- Αβάνας μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στις μυστηριώδεις «επιθέσεις» εναντίον των Αμερικανών διπλωματών που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ντίας- Κανέλ διαβεβαίωσε- όπως ακριβώς έκανε ο «Τσε»- ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον ιμπεριαλισμό, έστω και ελάχιστα, ποτέ».

cuba5

«Κάποιοι ανώνυμοι αξιωματούχοι διαδίδουν ασυνήθιστες ανοησίες χωρίς καμία απόδειξη, έχοντας διεστραμμένο σκοπό να κηλιδώσουν την αψεγάδιαστη φήμη της χώρας μας ως έναν ασφαλή προορισμό για ξένους επισκέπτες, περιλαμβανομένων εκείνων από τις ΗΠΑ» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε την Παρασκευή ότι δεν θα άρει καμία κύρωση σε βάρος της Κούβας όσο δεν αποκαθίστανται στη χώρα «πλήρως οι πολιτικές ελευθερίες», ο Κουβανός αντιπρόεδρος απάντησε ότι Κούβα «δεν θα κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της εθνικής της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας ούτε θα θα διαπραγματευτεί τις αξίες της και δεν θα αποδεχθεί τον εκβιασμό».

«Οι αλλαγές που χρειάζεται η Κούβα θα γίνουν αποκλειστικά από τον λαό της Κούβας» τόνισε ο ίδιος.

Ο Κουβανός αντιπρόεδρος άδραξε επίσης την ευκαιρία για να καταγγείλει τα «ιμπεριαλιστικά συμφέροντα» που προκαλούν σύμφωνα με τον ίδιο την αναταραχή στη Βενεζουέλα και τις «απειλές και άδικες κυρώσεις» των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του.

Η Κούβα τιμά τον κομαντάντε Τσε Γκεβάρα, μισό αιώνα από τη δολοφονία του