Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: ΝΑΙ στην ενότητα των κομμουνιστικών, αριστερών και προοδευτικών κομμάτων _ενάντια στον φασισμό

\\ Granma

Με μια λακωνική ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής, καλύφθηκε από το ΚΚ και το κράτος του νησιού της επανάστασης, η πολυήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματος με επικεφαλής τον τον Δημήτρη Κουτσούμπα

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση που σας υποδέχομαι εδώ. Η παρουσία σας θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εδραιώνουμε τη φιλία και την αδερφοσύνη μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και του ΚΚΕ», είπε ο ηγέτης του Κουβανικού κόμματος όταν τους καλωσόρισε, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα του ΚΚ Κούβας -PCC.

Ο Roberto Morales Ojeda υποδέχτηκε τον Δημήτρη Κουτσούμπα, γενικό γραμματέα του ΚΚΕ και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, τονίζοντας “τη σημασία της προώθησης της ενότητας των κομμουνιστικών, αριστερών και προοδευτικών κομμάτων για την αντιμετώπιση της προέλασης της φασιστικής ακροδεξιάς” (σσ. στο γνωστό οπορτουνιστικής χροιάς μοτίβο _βλ και γαλλικές εκλογές).

Ταυτόχρονα, ο Morales Ojeda επικύρωσε την επιθυμία για διαφοροποίηση _βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών και τη βούληση για ανάπτυξη συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Από την πλευρά του, ο Έλληνας κομμουνιστής ηγέτης επιβεβαίωσε την υποστήριξη του ΚΚΕ στην κουβανική επανάσταση, προσχώρησε στο αίτημα ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τον πλαστό κατάλογο των κρατών που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία και καταδίκασε την εντατικοποίηση του οικονομικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού (εμπάργκο) των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας.

Πηγή Granma, όργανο του ΚΚ Κούβας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κούβα _Δ. Κουτσούμπας: Στόχος η περαιτέρω ενίσχυση της αλληλεγγύης στον αδερφό Κουβανέζικο λαό

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα —
Η Κούβα με την πάλη της και τη διεθνή αλληλεγγύη μπορεί να προχωρήσει

902.gr
Με συναντήσεις με την ηγεσία του Κουβανικού Ινστιτούτου για την Φιλία των Λαών (ICAP) και της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας (UJC) συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι επαφές που πραγματοποιεί από τις 10 Ιούλη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κούβα, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε και είχε γεύμα με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κούβα, Θεόδωρο Τσακίρη. Ο πρέσβης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία σχετικά με την ελληνική κοινότητα στην Κούβα, τις επισκέψεις Ελλήνων στο νησί, καθώς και για τη δράση της πρεσβείας για την ενίσχυση της φιλίας των λαών της Ελλάδας και της Κούβας.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κουβανικού Ινστιτούτου για την Φιλία των Λαών (ICAP), τόσο λόγω της ευκαιρίας που δόθηκε για να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τη σημαντική δράση του Ινστιτούτου, όσο και γιατί ο πρόεδρός του, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, ο οποίος υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, είναι ένας από τους 5 Κουβανούς ήρωες που φυλακίστηκαν άδικα για πάνω από 15 χρόνια στις ΗΠΑ με κατασκευασμένες κατηγορίες για δήθεν «κατασκοπεία και συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους», επειδή αποκάλυψαν τη δράση των αντικουβανικών οργανώσεων της μαφίας του Μαϊάμι, οι οποίες με τη στήριξη και την ανοχή όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων οργανώνουν εδώ και δεκαετίες δολιοφθορές και εγκληματικές πράξεις ενάντια στην Κούβα.

Για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε το 2014, αναπτύχθηκε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα, από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, και μαζικούς φορείς.

Στην συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μαζί με τον πρόεδρο του ICAP, συμμετείχαν επίσης η Νοεμι Ραμπάρα Φερνάντες, Α’ αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, ο Ριγκομπέρτο Σάρσα Ρος, διευθυντής του Τμήματος Ευρώπης του Ινστιτούτου και η Ντέμπορα Ασκούι Καμίλο, στέλεχος του Τμήματος Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ICAP, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ινστιτούτουτο 1960, μόλις έναν χρόνο μετά την επικράτηση της Κουβανικής Επανάστασης, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να απομονώσουν πλήρως την Κούβα, πετυχαίνοντας με την ακόμα πιο ισχυρή επιροή που διέθεταν τότε στην ήπειρο να οδηγήσουν όλα τα κράτη της Λατινής Αμερικής πλην Μεξικού να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα.

Με τις κατευθύνσεις του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, ο στόχος ήταν σε αντίθεση με τη στάση των καπιταλιστικών κυβερνήσεων ενάντια στην Κούβα να αναπτυχθούν σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με τους λαούς του κόσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο το ICAP συνέβαλε μεταξύ άλλων στην διοργάνωση επισκέψεων αντιπροσωπειών οργανώσεων και ανθρώπων από άλλες χώρες, για να γνωρίσουν από κοντά την Κούβα και την Επανάστασή της, σε αυτό που έμεινε γνωστό ως “Επιχείρηση Αλήθεια”, κόντρα στη συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης των λαών του κόσμου από τις ΗΠΑ για την Κούβα, τους σκοπούς και την πολιτική της Επανάστασης.

Στόχος του ICAP και σήμερα, τόνισε ο πρόεδρός του,
είναι η ενίσχυση των δεσμών των λαών του κόσμου με την Κούβα.

Όπως επισήμανε το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα, με περίπου 1.650 οργανώσεις σε 157 χώρες, στηρίζει πολύμορφα τον κουβανικό λαό, πρώτα και κύρια ηθικά και πολιτικά, υπερασπίζεται το δικαίωμα της Κούβας να είναι μια χώρα κυρίαρχη, που ο λαός της θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο δικός της δρόμος στην οικονομία και την πολιτική.
Υπογράμμισε επίσης τη βαρύτητα που δίνει το ICAP στην πάλη για την ειρήνη, μέσα και από τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και τις ευθύνες που αναλαμβάνει σε αυτό.

Επισήμανε ακόμα ότι το Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Αλληλεγγύη με την Κούβα, στο Παρίσι, στην οποία θα συμμετέχει και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Στο επίκεντρό της θα βρεθούν η ενίσχυση της πάλης ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και ενάντια στην ένταξή της στην περιβόητη λίστα της Ουάσινγκτον με τα «κράτη χορηγούς της τρομοκρατίας», καθώς και η αναζήτηση μορφών και τρόπων συνεργασίας με την Κούβα, όπως η οργάνωση σχεδίων έμπρακτης αλληλεγγύης και συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στον εγκληματικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ICAP υπογράμμισε το γεγονός ότι εδώ και 31 χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – μελών του ΟΗΕ υπερψηφίζει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού το ψήφισμα καταδίκης των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό, ενώ πρόσθεσε ότι η Κούβα θα συνεχίσει να αξιοποιεί πολύμορφες πρωτοβουλίες με αυτόν τον σκοπό.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, τον περασμένο Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ένα συμβολικό αλλά ουσιαστικό «δικαστήριο» σχετικά με τον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ. Δικηγόροι και δικαστικοί από διάφορες χώρες, από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη κ.α., έχοντας πρόσβαση σε όλα τα σχετικά στοιχεία, προχώρησαν στην ανάλυσή τους, απήγγειλαν κατηγορίες στη βάση του διεθνούς δικαίου, πραγματοποίησαν αγορεύσεις. Κατά την ολοκλήρωση τη διαδικασίας, ένορκοι και δικαστές έβγαλαν πόρισμα, αναδεικνύοντας την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ, τον εγκληματικό και γενοκτονικό χαρακτήρα του αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει στην Κούβα, το γεγονός ότι αυτός ο αποκλεισμός παραβιάζει και την κυριαρχία τρίτων χωρών. Όλα τα παραπάνω έχουν συγκεντρωθεί σε ειδική έκδοση και στόχος που τίθεται είναι να αξιοποιηθεί πλατιά αυτό το ντοκουμέντο.

Κλείνοντας, ο Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, ως ένας από τους 5 Κουβανούς αγωνιστές που έμειναν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ για σχεδόν 16 χρόνια, ευχαρίστησε το ΚΚΕ, τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, όλους όσοι και από την Ελλάδα πάλεψαν για την απελευθέρωσή τους. Η επιστροφή μας στην Κούβα, τόνισε, είναι μια νίκη όλων όσων έδωσαν αυτή τη μάχη σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος επισήμανε εξάλλου τη σημασία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα αυτές τις μέρες, καθώς όπως αποκαλύφθηκε οι ΗΠΑ, η αντικουβανική μαφία στο Μαϊάμι και στοιχεία εξαγορασμένα από αυτούς, σκόπευαν να αξιοποιήσουν την τρίτη “επέτειο” από το σχέδιο προβοκάτσιας που έστησαν μαζί στις 11 Ιούλη 2021 ενάντια στον λαό και την ηγεσία της Κούβας.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ευχαρίστησε για την αναλυτική ενημέρωση για το σημαντικό έργο του ICAP, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας του Κόμματος στην Κούβα αποτελεί έκφραση της αλληλεγγύης και των συνασθημάτων αγάπης που τρέφει το ΚΚΕ, συνολικότερα ο λαός και η νεολαία της Ελλάδας, για τον λαό της Κούβας που δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη μέσα σε σύνθετες και αρνητικές συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΚΚΕ μέσα στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνοντας την κατάθεση Ερωτήσεων και στη Βουλή και στις Βρυξέλλες ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και ενάντια στην ένταξή της στη λίστα των ΗΠΑ με τα λεγόμενα «κράτη χορηγούς της τρομοκρατίας». Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση της αλληλεγγύης στην Κούβα μέσα από τις μαζικές οργανώσεις και το εργατικό – λαϊκό κίνημα, μέσα από φορείς στους οποίους οι κομμουνιστές παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, στην ΕΕΔΥΕ κ.α.

Σε ό,τι αφορά στην πάλη για την ειρήνη, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της στις σημερινές συνθήκες μεγάλης όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών διεθνών. Αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες εστίες πολέμου, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, και στις ευθύνες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για αυτούς τους πολέμους και για τον μεγάλο κίνδυνο για μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, ενώ ανέδειξε και την εντεινόμενη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Είναι αναγκαίο, τόνισε, να ενισχύσουμε την πάλη ενάντια στον πόλεμο, για την εδραίωση της ειρήνης, της φιλίας και αλληλεγγύης των λαών, μέσα και από την ενίσχυση του ΠΣΕ και του κινήματος ειρήνης και μέσα από όλες τις μαζικές οργανώσεις.

Κατανοούμε, πρόσθεσε, την προσπάθεια του ΚΚ Κούβας να ανταπεξέλθει στην τεράστια επίθεση από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, στον οικονομικό στραγγαλισμό που στόχο έχει να γονατίσει τον κουβανικό λαό και να τον στρέψει ενάντια στο κράτος και την ηγεσία της χώρας. Ξέρουμε ότι δεν θα τα καταφέρουν, υπογράμμισε, η Κούβα με την πάλη της και τη διεθνή αλληλεγγύη μπορεί να προχωρήσει.

Η ανταπόκριση για τη συνάντηση
με την Κομμουνιστική Νεολαία θα ακολουθήσει σε νεότερη ανταπόκριση.


Περισσότερα
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα

“Ταξίδι” στην ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης, στη ζωή και τη δράση Φιντέλ Κάστρο _ΦΩΤΟ)

Συνάντηση με την Ένωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας

Η Κούβα με την πάλη της και τη διεθνή αλληλεγγύη μπορεί να προχωρήσει _ΦΩΤΟ)

Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη μας _ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές