Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Ούτε ο πιο δυνατός τυφώνας δεν μπορεί να σταματήσει τη φλόγα της αλληλεγγύης του λαού της (ΦΩΤΟ)

Απομακρύνεται από την Κούβα ο κυκλώνας “Ίρμα” και παρά την επικινδυνότητά του και τις σημαντικές υλικές ζημιές που προκάλεσε, ο κουβανικός λαός καθώς και οι επισκέπτες του νησιού είναι ασφαλείς χάρη στην πολιτική προστασία της χώρας.

 

cuba43

Ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

cuba41

Στην Κούβα συνολικά 200.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών ή σε καταφύγια των αρχών, ιδίως στις επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Αβίλα της Κούβας, στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε στα δεδομένα που έλαβε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

cuba42

Στις τουριστικές περιοχές, ιδίως τις νήσους Κάγιος στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.

cuba44

Ο κυκλώνας “Ίρμα” όπως και ο “Μάθιου” πέρσι , άφησε τουλάχιστον 27 νεκρούς στην Καραϊβική και ήδη τρεις νεκρούς στις ΗΠΑ, όχι όμως στην Κούβα (με τα μέχρι τώρα δεδομένα).

cuba45

Ήδη οι Κουβανοί ξεκίνησαν με το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης που τους χαρακτηρίζει, συμμετέχουν στις δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

cuba47

cuba46

cuba48

cuba49

cuba50

Κούβα- Ίρμα: Οι αρχές απομάκρυναν με ελικόπτερο δελφίνια από θαλάσσιο πάρκο περιοχής που απειλείται (ΦΩΤΟ)