Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ: Διαχείριση απορριμμάτων 🏴 Από το κακό στο χειρότερο για το λαό

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο: «Διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική: Από το κακό στο χειρότερο για το λαό», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη 26/9 ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με τους δημάρχους  και με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων:

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

«Μετά τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την “υπόσχεσή” του στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα επεκτείνει τις χρυσοφόρες γι’ αυτούς “μπίζνες” των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της χώρας, σειρά πήρε ο εκλεκτός του στην περιφέρεια Αττικής Γ. Πατούλης. Σε σύσκεψη της περιφερειακής αρχής με τους δημάρχους της Αττικής με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε πίστη στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εναρμονίζονται με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αποκάλυψε ξεδιάντροπα ότι η κυβέρνηση ΝΔ και η περιφερειακή αρχή που στηρίζει παίρνουν τη σκυτάλη των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης Δούρου, για τη διαιώνιση της καρκινογόνας εστίας, που λέγεται χωματερή Φυλής.

Παραπέμποντας τη λύση του προβλήματος στο αβέβαιο μέλλον ο νέος περιφερειάρχης δήλωσε προκλητικά ότι «θα κρατήσουμε ανοιχτό το ΧΥΤΑ Φυλής για να μην πνιγούμε στα σκουπίδια». Επιβεβαίωσε έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το έγκλημα της νέας χωματερής στη Φυλή έχει φαρδιές πλατιές τις υπογραφές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Προανάγγειλε παράλληλα την ενεργειακή καύση των αποβλήτων όχι μόνο ως επεξεργασμένα σύμμεικτα σκουπίδια (RDF) για τις τσιμεντοβιομηχανίες, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονοπωλιακούς ομίλους, που κυρίως δραστηριοποιούνται και στους δύο τομείς, διαχείριση των αποβλήτων και ενέργεια. “Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια” για το κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που θα υποθηκεύεται η υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον.
  • Η σχετική αναφορά δεν επιτρέπει παρερμηνείες, μιλάει ανοιχτά για “μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και υπολειμμάτων μπλε και καφέ κάδου για προετοιμασία για ενεργειακή αξιοποίηση”. Διατύπωση που παραπέμπει ευθέως στις περιβόητες φαραωνικές μονάδες βιοξήρανσης της διοίκησης Σγουρού που είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
  • Άφησε ανοιχτή την πόρτα για απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας (εμπορικά κέντρα, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεστιάτορες, συγκροτήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και υπηρεσιών επιχειρηματικών ομίλων κ.ά.), καθώς προβλέπει την από μέρους τους χωριστή συλλογή των αποβλήτων τους (ανακυκλώσιμα απόβλητα στο κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος τους) έξω από το δημοτικό σύστημα αποκομιδής.
  • Σα να μην έφταναν οι αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χωροθέτηση των “Πράσινων Σημείων”, επιδιώκεται η παραπέρα χαλάρωση των όποιων χωροταξικών δεσμεύσεων απόμειναν “σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση”.

 

Πατούλης

ΔΥΝΑΜΙΚΑ !! …στο δρόμο που έχουμε χαράξει (πέραν πάσης αμφιβολίας)

▪️ Δεν παρέλειψε ο κ. Πατούλης να πλέξει το εγκώμιο της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων με την ευθύνη “Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων”, ένα ακόμη πλοκάμι ιδιωτικοποίησης, και πέταξε το μπαλάκι στα τοπικά σχέδια διαχείρισης (ΤΣΔΑ) των δήμων, που αν και αποσπασματικά, είναι ανέφικτα στην πράξη, ενώ η χρηματοδότησή τους με κεντρικούς δημόσιους πόρους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι για τα αστικά κόμματα και για τους εκπροσώπους τους στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση κριτήριο είναι η ανάγκη του κεφαλαίου να εξασφαλίσει κέρδη και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Στην επιδίωξή τους αυτή δε διστάζουν να υποσκάπτουν την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

                         🔻 🔻
Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο


ΣΣ |>
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Τιτάνια με πρωτοβουλία Πατούλη που «προσδιόρισε τους στόχους και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής» και με συμμετοχή των 66 Δήμων της Αττικής 🔻🔻
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος και ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΑΝ ΟΤΑ Γ. Σιδέρης
Ο Πατούλης ανήγαγε το θέμα σε γραφειοκρατικό και όλοι_μαζί_μπορούμε”Είναι ιστορική πρόκληση για εμάς να βρούμε λύσεις»… και επισήμανε ότι «η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού με την Κεντρική Διοίκηση μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα» 🔻🔻
Μάλιστα χαρακτήρισε ως ιστορική πρόκληση την ανάγκη επίλυσης ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί χρόνια την Αττική και σημείωσε ότι «αιρετοί και κεντρική διοίκηση φέρουν τεράστια ευθύνη» για να βρεθούν λύσεις.
Ενημέρωσε πως πριν από μερικές ημέρες, στη συνεδρίαση του ΠΣ, ζήτησε από όλες τις παρατάξεις να καταθέσουν τις δικές τους ολοκληρωμένες προτάσεις, για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής, «προκειμένου να ληφθούν υπόψιν» (sic), στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου.
Ο ΓΓ του ΥΠεKΑ Μ. Γραφάκος αρμόδιος για θέματα διαχείρισης αποβλήτων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού με στόχευση την «αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών».
Οι στόχοι Πατούλη συνοψίζονται σε  🔻🔻
• Εντός του 2020 θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του 50% των δράσεων οι οποίες ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2021
• Έως το τέλος της θητείας θα μειωθεί το υπόλειμμα του μπλε κάδου από 40-50% (σήμερα είναι 20%)
• Θα επιτευχθεί η οργάνωση δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων σε όλους τους Δήμους
• Θα δρομολογηθούν έως το τέλος της θητείας όλες οι δράσεις ώστε να σταματήσει η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ
• Τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία πολλών μικρών δράσεων και «πράσινων» θέσεων εργασίας.
«Προωθούμε μια νέα φιλοσοφία. Για μας το ζήτημα δεν είναι πού θα θάβουμε τα σκουπίδια, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα θάβουμε σκουπίδια. Όχι σε είκοσι χρόνια, αλλά μέσα στα τρία τέσσερα επόμενα χρόνια. Είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε άμεσα την ανακύκλωση με επανασχεδιασμό του συστήματος διαλογής στην πηγή και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής αντίληψης πρέπει άμεσα να προχωρήσει 🔻🔻
• Σε ανασχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης κι επαναχρησιμοποίησης .
• Σε ενίσχυση της ανακύκλωσης με πύκνωση του μπλε κάδου σε συνεργασία με ΕΕΑΑ και ΕΟΑΝ
• Σε δημιουργία Πράσινων Σημείων σε όλους τους Δήμους
• Σε δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης με πολλά καθαρά ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλα, κλπ)
• Σε δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος)
• Σε δημιουργία μικρών Περιφερειακών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)
Το πλαίσιο συνεργασίας με τους 66 δήμους της Αττικής 🔻🔻
• Να καταθέσουν μέσα σε δύο μήνες στοιχεία τόσο για την πορεία υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ωριμότητα, θεσμικά, αδειοδοτικά, εξοπλισμού, κ.α.).
• Να αναθεωρήσουν τα Τοπικά Σχέδια παράλληλα με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων από το ΥΠΕΝ και του Περιφερειακού Σχεδίου από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων και των νέων Οδηγιών της Ε.Ε.
• Έως το τέλος του 2023 το σύνολο των βιοαποβλήτων που δεν κομποστοποιούνται στο σπίτι θα πρέπει να συλλέγονται και να επεξεργάζονται χωριστά από τα άλλα απόβλητα.
Ο Πατούλης δήλωσε πως στη συνέχεια «η περιφέρεια θα προχωρήσει στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη διαχείριση των διαφορετικών ρευμάτων από τη αποκομιδή με Διαλογή στην Πηγή»
• Μηχανική διαλογή για ανάκτηση περισσότερων και καθαρότερων υλικών από τον μπλε κάδο
• ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων) για επεξεργασία των βιοαποβλήτων και παραγωγή λιπάσματος
• Μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και υπολειμμάτων μπλε και καφέ κάδου για προετοιμασία για ενεργειακή αξιοποίηση

Ρ. Δούρου (Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει –‘Ολοι_Μαζί_Μπορούμε)
Η Δύναμη Ζωής θα συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια συνέχισης της φιλοπεριβαλλοντικής, δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων
Τη θετική στάση της εξέφρασε η Ρένα Δούρου, στη νέα περιφερειακή στρατηγική για την διαχείριση των απορριμμάτων που παρουσίασε σήμερα ο Γ. Πατούλης στους δημάρχους της Αττικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η Δύναμη Ζωής», επισημαίνει θα συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια συνέχισης μιας περιβαλλοντικής διαχείρισης των
απορριμμάτων, γιατί πρόκειται για «υπόθεση δημοσίου συμφέροντος, όπου δεν έχουν θέση κινήσεις εντυπωσιασμού ή
μικροπαραταξιακού συμφέροντος».
Αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή της θητείας της είχε θέσει προτεραιότητά της την προώθηση μιας οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής:
Σκοπό επί του οποίου εκπονήθηκε και ισχύει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, με τη συμμετοχή και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων που απαγορεύει τους ΧΥΤΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, σημειώνει η κ Δούρου, «υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση, στη βάση επιστημονικής έρευνας σχετικά με τα εξαντλημένα λατομεία της Αττικής, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία».
Επίσης η διοίκηση της Δύναμης Ζωής, παρατηρεί η πρώην περιφερειάρχης, προχώρησε σε σειρά αποφάσεων και ενεργειών, σε όλα τα επίπεδα – πρόληψης, διαχείρισης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης – που αποτύπωσαν εμπράκτως τη νέα πολιτική διαχείρισης που εισήγαγε, σε συνεργασία με τους δήμους, ενώ «έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του ψηφισμένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία (Οδηγ. 008/98/ΕΚ)», ολοκληρώνει η Ρ. Δούρου.

• Στη συζήτηση μετείχαν οι Δήμαρχοι: Μεσογαίας-Μαρκοπούλου Κ. Αλαγιάννης, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, Παλλήνης Α. Ζούτσος, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Παιανίας Ι. Μάδης, Σπάτων-Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Μαραθώνος Σ. Τσίρκας, Σαρωνικού Π.Φιλίππου, Χαλανδρίου Σ. Ρούσος, Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Ελευσίνας Α. Οικονόμου, Μάνδρας-Ειδυλλίας Χ. Στάθης, Αγίας Βαρβάρας Λ. Μίχος, Καισαριανής Χ. Βοσκόπουλος, Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, Δάφνης-Υμηττού Α. Μπινίσκος, Αγκιστρίου Ι. Αθανασίου, Πόρου Ι. Δημητριάδης, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Μοσχάτου-Ταύρου Α. Ευθυμίου, Νίκαιας-Ρέντη και Πρόεδρος ΠΕΔΑ Γ. Ιωακειμίδης, Περάματος Ι. Λαγουδάκης, Πειραιώς Ι. Μώραλης, Φυλής Χ. Παππούς, Χαϊδαρίου Ε. Ντηνιακός, Αγ. Αναργύρων-Καματερού Γ. Τσίμπρας.
• Τον Δήμο Αθηναίων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ν. Αβραμίδης, τον Δήμο Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Ι. Παπαβασιλείου, τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο Διευθυντής Καθαριότητας Μ. Καβράκος, τον Δήμο Αμαρουσίου ο Αντιδήμαρχος Ε. Κατσιγιάννης, τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Β. Σιαμάνης, τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού ο Αντιδήμαρχος Γ. Παπαχρόνης, τον Δήμο Ν. Ιωνίας η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γ. Σακαλόγλου, τον Δημο Λυκόβρυσης-Πέυκης ο Αντιδήμαρχος Π. Μπόλας, τον Δήμο Μεταμόρφωσης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ν. Ζυγούνας, τον Δήμο Μεγαρέων ο Αντιδήαμρχος Ι. Δήμας, τον Δήμο Πετρούπολης ο Αντιδήμαρχος Φ. Χριστόπουλος, τον Δήμο Περιστερίου η Αντιδήμαρχος Μ. Τσιώτα, τον Δήμο Ζωγράφου ο Γ.Γ. Δ. Αντωνιάδης, τον Δήμο Βύρωνα ο Αντιδήμαρχος Κ. Αγγελής, τον Δήμο Ύδρας ο Αντιδήαμρχος Ι. Μπελεγρής, τον Δήμο Τροιζηνίας η Αντιδήμαρχος Α. Μάγειρα, τον Δήμο Καλλιθέας ο Αντιδήμαρχος Ι. Ευσταθίου, τον Δήμο Αλίμου οι Αντιδήμαρχοι Α. Καραμολέγκος, Γ. Μακαριγάκης, τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Β. Κρητικός, τον Δήμο Γλυφάδας η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Α. Καυκά, τον Δήμο Ν. Σμύρνης ο Αντιδήμαρχος Γ. Κρικρής, τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου ο Αντιδήαμρχος Πρασίνου Γ. Ασημακόπουλος, τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ο Αντιδήμαρχος Μ. Θεόδοτος.
• Επίσης παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, Βόρειου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος, Δυτικής Αττικής Ε. Κοσμόπουλος, Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου –Μπόγρη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ε. Κοσμίδου και Θ. Κατσιγιάννης.