Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρήτη: Σε απόγνωση οι κάτοικοι στα σεισμόπληκτα χωριά

Σχεδόν δέκα μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο των 5,8 Ρίχτερ, οι κάτοικοι ακόμα μετρούν τις πληγές τους από την ανυπαρξία των μέτρων για την διαβίωσή τους και προσπαθούν να συνηθίσουν τη νέα πραγματικότητα στις σκηνές. Γεμάτοι απόγνωση για την κατάσταση που βιώνουν και καταρρακωμένοι από τις εικόνες καταστροφής. Από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς στέγη και περιουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχουν σταλεί οι οικίσκοι, οι οποίοι μάλιστα θα είναι μόλις 35, αρχικά. Αρκετοί κάτοικοι συνεχίζουν να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους.

«Όλα κυλούν ομαλά» ισχυρίστηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφτηκε τις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές, ενώ ενημέρωσε ότι μέχρι αύριο θα έχουν φτάσει στο Ηράκλειο οι πρώτοι 35 οικίσκοι για τη φιλοξενία των πληγέντων.

Στο μεταξύ, όσο συνεχίζονται οι έλεγχοι, αυξάνονται τα ακατάλληλα κτίρια μετά τις δονήσεις.  Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τους ελέγχους σε 6.256 κατοικίες, οι 3.567 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 320 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 173. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 181 από τις 437 αυτοψίες, ενώ σε 548 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 453 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

vivlio mpelogiannis