Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Ενταφιάστηκαν τα οστά δύο άγρια δολοφονηθέντων από την ΕΟΚΑ Β’

Τελέστηκε σήμερα στο Φικάρδου της Κύπρου η μεταφορά και ο ενταφιασμός των οστών των δύο αδελφών Χαράλαμπου και Αναστάσιου Χριστοφή που δολοφονήθηκαν άγρια από μέλη της ΕΟΚΑ Β’ στον Άγιο Τύχωνα στις 16 Ιουλίου 1974 μαζί με τους Χριστάκη Κόμπο και Παντελάκη Χαραλάμπους.

Οι γονείς των τεσσάρων δεν ήξεραν τι απέγιναν και τους αναζητούσαν. Ο τάφος τους βρέθηκε είκοσι µέρες µετά τη δολοφονία τους. Συγγενής του Κόµπου πήρε µια πληροφορία ότι έγινε εκτέλεση στο σκουπιδότοπο και άρχισε να ψάχνει. Έψαξε αρκετές φορές στην περιοχή, ώσπου ανακάλυψε ένα ανθρώπινο χέρι να προεξέχει µέσα από το χώµα και «από τις εκδορές και το χώµα στα νύχια φαίνεται ότι το θύµα ήταν ζωντανό όταν θάφτηκε»… Το χέρι ήταν του Χριστάκη Κόµπου. Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή του Ιωάννη Χριστοφή, αδελφού των δύο δολοφονηµένων: «Οι δύο πρώτοι ήταν ανάσκελα. Το πρώτο πτώµα ανήκε στον αδελφό µου Χαράλαµπο Χριστοφή, το τελευταίο πτώµα που ξεθάψαµε αναγνώρισα ότι ανήκε στον αδελφό µου Τάσο. Όταν τον καθάρισε ο γιατρός, βρήκαµε στην τσέπη του το ρολόι του. Το αναγνώρισα, γιατί στην πλάκα αναγράφετο το σήµα “ΟΜΟΝΟΙΑ”. Το ρολόι είχε ηµεροµηνία 17/7 και ώρα 12 παρά 28 λεπτά. Το έπλυνα γιατί είχε ανθρώπινη σάρκα πάνω…» Ο αστυνοµικός Πανίκος Χριστοδούλου καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε ότι οι δύο αδελφοί Χαράλαµπος και Αναστάσης Χριστοφή βρέθηκαν αγκαλιασµένοι στον οµαδικό τάφο του Αγίου Τύχωνα.

Οι τέσσερις ήρωες τάφηκαν στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, χωρίς να τους γίνει κηδεία και πρόσφατα, ύστερα από τις ενέργειες των οικογενειών τους, έγιναν οι εκταφές και στη συνέχεια οι ταυτοποιήσεις.

Μετά τις εκταφές και τις ταυτοποιήσεις πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η κηδεία και η ταφή των οστών του Παντελάκη Χαραλάμπους στο χωριό Λαζανιά. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Πηγή: dialogos.com.cy