Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου: Οξύνονται και χρονίζουν προβλήματα σε Σάμο και Ψαρά

Λα.Συ. Βόρειου Αιγαίου logo

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 24/01/2022

Προς αντιπεριφερειάρχη Υγείας
Κοιν: Περιφερειάρχη, περιφερειακούς συμβούλους

ΛΑ.ΣΥ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Διάθεση κάψουλας για μεταφορά ασθενών με covid

Αξιότιμοι κύριοι,

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ο.Ε. επιτροπής της περιφέρειας Β. Αιγαίου, ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γεώργιος Αμπαζής, έκανε ειδική παρέμβαση, με σκοπό να σας γνωστοποιήσει τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στη νήσο Θύμαινα με αφορμή τη δυσκολία στη διακομιδή ασθενούς με covid-19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια του τη ζωή.

Έχουν προηγηθεί άλλα δύο παρόμοια περιστατικά, (ενδεχομένως ήδη το γνωρίζετε) τα οποία, λόγω έλλειψης ειδικού χώρου μεταφοράς (ειδική κάψουλα), οι ασθενείς με κορονοϊό καθυστερούν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο του νομού Σάμου, ενώ δημιουργείται μια ιδιαίτερη κατάσταση μεταξύ των συγγενών των ασθενών, των γιατρών και των ακτοπλόων, για την ασφαλή μεταφορά τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων στα μικρά σκάφη της γραμμής…

Επιπλέον, κατά την τελευταία επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας στο νησί, το Νοέμβριο του 2020, είχε υποσχεθεί στο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, πως θα σταλεί στο νησί από την Περιφέρεια, η αναγκαία, ειδική κάψουλα μεταφοράς ασθενών με κορονοϊό, καθώς η πανδημία είχε και στα νησιά μας κάνει έντονα τα «χτυπήματά της»…

Ύστερα  από δύο χρόνια πανδημίας και με τα κρούσματα του covid-19 να αυξάνονται δραματικά και στα νησιά της περιφέρειας μας,  η υπόσχεση σας αποδείχτηκε απλή δημαγωγία και εμπαιγμός για τους κατοίκους των Φούρνων-Θύμαινας.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη πως η ιατρική φροντίδα παρέχεται στους κατοίκους των Φούρνων και της Θύμαινας μόνο από δύο αγροτικούς γιατρούς και έναν οπλίτη γιατρό, που δεν διαθέτουν καν τον στοιχειώδη υλικοτεχνικό εξοπλισμό, είναι άμεση η ανάγκη εξασφάλισης για τα νησιά αυτά, καθώς και για τα άλλα νησιά της Περιφέρειας (Αη-Στράτη, Οινούσσες και Ψαρά), που δεν έχουν νοσοκομείο, του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού, προστατευτικού εξοπλισμού και υλικών προστασίας από τον COVID 19 .

Σας ρωτάμε λοιπόν και ζητάμε να μας απαντήσετε και εγγράφως:
Σε ποιες, άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε απευθυνόμενοι παράλληλα και στην κυβέρνηση για την κάλυψη αυτών των αναγκών;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑ.Σ
Αγλαΐα Κυρίτση
Γιώργος Αμπαζής
Σταμάτης Φιλιππής
Στυλιανός Σταμούλος

Να αποκατασταθεί  άμεσα
η σύνδεση  της  ηρωικής νήσου Ψαρών με τη Χίο

Κύριε Περιφερειάρχη,

Το  ακριτικό ηρωικό νησί των Ψαρών, για μία ακόμα φορά  βρίσκεται απομονωμένο  και αποκομμένο  ακτοπλοϊκά από τη Χίο και την υπόλοιπη Ελλάδα, επειδή  το πλοίο της εταιρείας “Αγία Μαρίνη”,  “Ψαρά Γκλόρυ” βρίσκεται για επισκευή στο Πέραμα.

Δημιουργήθηκε, έτσι, ένα σοβαρό πρόβλημα  για την αντιμετώπιση  των καθημερινών αναγκών των Ψαριανών σε τρόφιμα, φάρμακα, περίθαλψη  στο νοσοκομείο της Χίου κλπ.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία, που εξυπηρετεί  τη γραμμή Χίο-Ψαρά, υποχρεούται άμεσα να  αντικαταστήσει το πλοίο (αφού χρηματοδοτείται από το Ελληνικό δημόσιο) για να αποκαταστήσει την σύνδεση του νησιού με Χίο.

Έως τότε, η   ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUE STAR”,  που καλύπτει  την άγονη γραμμή  Πειραιά  –  Καβάλα, επίσης  χρηματοδοτούμενη  από το Ελληνικό δημόσιο,  οφείλει να περνά από τα Ψαρά για να εξασφαλίσει  την σύνδεση των κατοίκων με τη Χίο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου  ζητάμε  την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου  στο Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής  προκειμένου, να μην μείνει  το νησί των Ψαρών, χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση  αυτή τη δύσκολη  χειμερινή περίοδο.

Μυτιλήνη, 26 Ιανουαρίου 2022
Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.ΣΥ.