Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λείπει ο Χατζάρας απ’ την κρατική τηλεόραση!

Σχολιάζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Κρίμα που δεν ζει και ο αείμνηστος Χάρρυ Κλύν για να σατιρίσει: : «Ο κόσμος καϊγετάϊ κάϊ το μοϊνί χτενιζετάϊ»

Πάει καιρός που παρακολουθώντας κυρίως τις βραδινές ειδήσεις αναρωτιόμουν τι λείπει απ’ τα δελτία της κρατικής τηλεόρασης στην εποχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παρακολουθώντας το ρεπορτάζ στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ για το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απ’ την Ιθάκη (21.8.2018), μου ήρθε η φλασιά και μονολόγησα: «Γιατί ρε παιδιά, δεν επαναφέρετε στις επάλξεις τον αλήστου μνήμης Σπύρο Χατζάρα, που είχε αναπτύξει απίστευτες δεξιότητες στην οικογενειακή παρουσίαση κυβερνητικών δραστηριοτήτων απ’ το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι!»

Κι όποιος δεν θυμάται: Ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας, ήταν κεντρικός παρουσιαστής γεγονότων απ’ την κρατική τηλεόραση στην εποχή της παρηκμασμένης Παπανδρεϊκής περιόδου. Δηλαδή τα χρόνια πρίν τις εκογές του 1989, που το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές. Μάλιστα σε μια εκδήλωση στο Κιλελέρ περνούσε ο Σπύρος Χατζάρας για να καλύψει τη γιορτή στη μνήμη των κολήγων και τον χαιρετούσε ο κόσμος αλλαλάζοντας. Αν δεν απατά η μνήμη, υπάρχει στο «Ριζοσπάστη» της εποχής η φωτογραφία του Σπ. Χατζάρα με ένα συνοπτικό σχόλιο. Ήταν, τότε, που αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» ήταν ο Θανάσης Καρτερός, σημερινός Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού (και αρθρογράφος στην οπίσθια σελίδα της «Αυγής»…). Και για την ιστορία: Το 2012 ο Σπύρος Χατζάρας ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Β΄ Αθηνών με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) του Σπύρου Καρατζαφέρη.

Αυτό γινόταν πάντοτε, όταν «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν», όπως σχολίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Δηλαδή το κρατικό κανάλι της τηλεόρασης αναλάμβανε –με τους ιδιαίτερα προθύμους- να ωραιοποιήσει με επικοινωνιακά τρίκ τα «αποκαϊδια» των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Παροιμίες με το ίδιο περιεχόμενο σαν κι αυτή που χρησιμοποίησε ο Δ. Κουτσούμπας είναι: «Εδώ η χώρα καίγεται και η γριά χτενίζεται» και «Εδώ ο κόσμος καίγεται (ή χάνεται) και το μ…ί χτενίζεται».

Κρίμα που δεν ζεί ο αείμνηστος Χάρρυ Κλύν ο οποίος είχε παρουσιάσει με ερασμική προφορά την αθυρόστομη παροιμία, μιμούμενος το Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος παραυρέθηκε στην τελετή υπογραφής της ένταξης, υπό τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, της Ελλάδας στην ΕΟΚ –την πρόγονο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις 28 Μάη 1979.

Στο χαιρετισμό του στο Ζάππειο ο Ντ’ Εστέν μίλησε στα Ελληνικά , αλλά υπέπεσε στο λάθος της ερασμικής προφοράς. Δηλαδή πρόφερε τους διφθόγγους με δυό γράμματα. Αυτό πρόσφερε την ευκαιρία για αμίμητη σάτιρα απ’ τον αξεπέραστο Χάρρυ Κλύν, βάζοντας το Ντ’ Εστέν να απαγγέλλει: «Ο κόσμος κάϊγετάϊ κάϊ το μοϊνί χτενιζετάϊ».