Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέρα οργής στη Δυτική Όχθη – Ισοπεδώνει νοσοκομεία και υποδομές το Ισραήλ και προετοιμάζει για νύχτα τρόμου

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις διαδηλώσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Γάζας, ενώ συνεχίστηκε το δολοφονικό σφυροκόπημα της Γάζες από την αεροπορία του Ισραήλ.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν δεκάδες δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της Τρίτης, στοχεύοντας πολιτικά κτίρια και υποδομές σε όλη την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το κράτος-δολοφόνος κλιμακώνει την επιθετικότητά του, ενισχυμένο από την απροκάλυπτη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στην κατοχή και το νέο έγκλημα.

Από τους ισραηλινούς πυραύλους δεν γλίτωσαν ούτε τα νοσοκομεία της πολύπαθης περιοχής, επιβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ διεξάγει ένα προσχεδιασμένο έγκλημα για τον εξανδραποδισμό του Παλαιστινιακού λαού.

gaza2

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων «Wafa», τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα θέσεις κοντά στην περιοχή Ανσάρ και το τζαμί αλ Κατίμπα, στη δυτική πόλη της Γάζας, ένα σπίτι στη γειτονιά αλ Νασρ, στα βόρεια της πόλης, καθώς και σε γειτονιές στα ανατολικά. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα πολεμικά αεροπλάνα έκαναν περισσότερες από πενήντα επιδρομές και στις πόλεις Μπέιτ Λαχίγια και Τζαμπαλία, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει συνολικά 237 Παλαιστίνιους και τραυματίσει άλλους 6.278 από τις 7 Μάη.

Από τους νεκρούς, 23 σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, 213 στη Λωρίδα της Γάζας και άλλος ένας στην Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των 213 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα, 61 ήταν παιδιά και 36 γυναίκες. Επίσης τουλάχιστον 223 ανήλικοι και 22 γυναίκες είναι μεταξύ των τραυματιών.

Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Σημειώνεται πως περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γενς Λέρκε, ένας εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη.

gaza1

Για νύχτα τρόμου προετοιμάζουν οι ισραηλινοί

Στο μεταξύ για νύχτα εντατικών επιθέσεων κάνουν λόγο ισραηλινά μέσα. Η εφημερίδα Jerusalem Post μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να πλήξει ακόμα περισσότερους στόχους της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) μίλησε για «μια έντονη νύχτα μπροστά μας» , καθώς οι επιχειρήσεις του θα στραφούν σε «νέες τοποθεσίες».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των μαχητών στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε αεροπορική βάση, τόνισε για άλλη μια φορά ότι το Ισραήλ θα συνεχόσει να χτυπά στόχους της Χαμάς «για όσο χρειαστεί προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία για τους πολίτες του Ισραήλ».

Είπε ακόμα ότι η Χαμάς «έλαβε χτυπήματα που δεν περίμενε, που την πήγαν χρόνια πίσω».

gaza

Μαζικές διαδηλώσεις Παλαιστινίων εργαζομένων στο πλαίσιο της σημερινής γενικής απεργίας

Σε «γενική απεργία αξιοπρέπειας» προχώρησαν σήμερα οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι, ενάντια στις ισραηλινές επιδρομές στο τέμενος αλ Ακσά, στις επιχειρήσεις στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη βία από ακροδεξιούς στο Ισραήλ και στους φονικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Η απεργία έχει μεγάλη επιτυχία ενώ οργανώθηκαν συγκεντρώσεις σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά. Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα, ενώ στην απεργία συμμετείχαν και Παλαιστίνιοι του Ισραήλ, που είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια και αποτελούν το 20% της χώρας.

palestine 1 1 palestine 2

Στη Χάιφα, πόλη του βόρειου Ισραήλ, γνωστή για τον μεικτό πληθυσμό των Εβραίων και Παλαιστινίων πολιτών, η παλαιστινιακή σημαία έχει υψωθεί σε πολλά κτίρια και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αλληλεγγύη.

Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και στη Ραμάλα, όπου δεκάδες χιλιάδες απεργοί γέμισαν τους δρόμους της πόλης, καταδικάζοντας τη νέα σφαγή.

Χιλιάδες συμμετείχαν και σε διαδηλώσεις που έγιναν στην Ιερουσαλήμ, όπου δεν έλειψε και η άγρια καταστολή από τις ισραηλινές δυνάμεις που επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές, τόσο εντός της Παλιάς Πόλης όσο και γύρω από την Πύλη της Δαμασκού, αλλά και στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους, σε διαδηλώσεις στο αλ Μπιρέχ, βορειοανατολικά της Ραμάλας και κοντά στη Χεβρώνα.

Τραγική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι τραγική. Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 132 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανάμεσά τους έξι νοσοκομεία και 9 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 ανθρώπους.

Ο OCHA χαιρέτισε το γεγονός ότι το Ισραήλ άνοιξε ανθρωπιστικό διάδρομο σε συνοριακό πέρασμα, αλλά ζήτησε να ανοίξει και άλλος, ενώ η Μάργκαρετ Χάρις, μια εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη σε ιατρικές προμήθειες, κίνδυνος για ασθένειες από το ακατάλληλο νερό και για εξάπλωση του κορονοϊού επειδή οι εκτοπισμένοι συρρέουν στα σχολεία.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παιδιών (Βέρα Κλώντζα-Γιακλοβά – Φράνιο Κραλ)