Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήνυση του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ κατά των συντελεστών της παράστασης παράσταση «Jesus Christ Superstar»

Μήνυση κατά των συντελεστών της παράστασης «Jesus Christ Superstar» κατέθεσε  ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, η οποία αφορά την παραβίαση των άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος.

Η πρεμιέρα της παράστασης «Jesus Christ Superstar» έγινε την Παρασκευή στις 9 Φεβρουαρίου, στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ και παρουσιάζει τον Ιησού Χριστό ως μέλος της κοινότητας των «χίπις».

Το πρωί της Παρασκευής, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ τηλεφώνησε στο γραφείο της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κατήγγειλε την έναρξη της παράστασης αυτής, εξήγησε το βλάσφημο χαρακτήρα του περιεχομένου της και ζήτησε την ανάληψη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάθε απαραίτητης ενέργειας προς άμεση διακοπή της παράστασης αυτής.

Το βράδυ της Παρασκευής, και αφού η παράσταση αυτή ξεκίνησε, ο Μητροπολίτης Κυθήρων προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης μετά συνοδευτικών εγγράφων σε αρμόδια αστυνομική Αρχή. Την ιδία ημέρα υποβλήθηκαν και άλλες τρεις μηνύσεις, δύο εκ μέρους δικηγόρων Αθηνών και μία εκ μέρους κληρικού.

Δε θα επικαλεστούμε τα περί ελευθερίας της Τέχνης, ούτε θα σχολιάσουμε τη μεσαιωνική αντίληψη της Εκκλησίας που αναδεικνύεται με ανησυχητική συχνότητα και γραφικότητα. Θα αναρωτηθούμε απλά τι θεός είναι αυτός που χρειάζεται νομική προστασία.

Η παράσταση

Το «Jesus Christ Superstar» είναι η πρώτη ροκ όπερα που ανέβηκε στον κόσμο, πρώτα στο Μπρόντγουαιη και μετά στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία. Με τη σύγχρονη γλώσσα του και την πολυβραβευμένη μουσική του, έχει παιχτεί σε 42 χώρες και έχει μεταφραστεί σε 20 διαφορετικές γλώσσες αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως. Η κλασική πια παγκόσμια επιτυχία έρχεται στην Αθήνα του σήμερα να μιλήσει στην καρδιά μας για την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού πάνω στη γη, να μας θυμίσει την αληθινή αγάπη, τη γνήσια συγκίνηση, τη βαθιά χαρά και την αλήθεια. Σκηνοθεσία – απόδοση: Θέμις Μαρσέλλου. Πρωταγωνιστούν οι Αιμιλιανός Σταματάκης (Ιησούς), Ησαΐας Ματιάμπα (Ιούδας), Ήβη Αδάμου (Μαρία Μαγδαληνή) και η Αντιγόνη Ψυχράμη για συγκεκριμένες παραστάσεις και ο Νίκος Μουτσινάς στο ρόλο του Ηρώδη.