Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζικά και μαχητικά διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι στην Αθήνα

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ headerΕδώ και τώρα μέτρα προστασίας
από την ακρίβεια και αυξήσεις στις συντάξεις
ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Με το σύνθημα «Η ακρίβεια μας κλέβει τη σύνταξη και τη ζωή μας. Αυξήσεις στις συντάξεις!» να συμπυκνώνει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, οι συνταξιούχοι της Αττικής διαδήλωσαν χτες για μια φορά ακόμη στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι συνταξιούχοι έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ακολούθησε και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υπουργό Χρ. Σταϊκούρα.

Στην κεντρική ομιλία ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, σημείωσε ότι οι συνταξιούχοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κύμα της ακρίβειας που εκδηλώθηκε ακόμα και πριν από τον πόλεμο, ο οποίος, όπως είπε, «γίνεται για τα συμφέροντα των “λίγων” αλλά την πληρώνουν οι πολλοί»! Ο ομιλητής χαρακτήρισε κοροϊδία και ψίχουλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία για τους συνταξιούχους και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό σε βάρος τους.

Με σύντομους χαιρετισμούς απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους οι Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΣ) ΟΑΕΕ, Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Τέλης Κάντας, πρόεδρος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ, Βαγγέλης Χρυσακόπουλος, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών, οι οποίοι ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων, μαζί με όλο τον λαό. Υπογράμμισαν ακόμα τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και τώρα της ακρίβειας, κατήγγειλαν τις περικοπές που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και που κάθε χρόνο τούς αφαιρούν πάνω από 8 δισ. ευρώ!

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κάλεσε σε νέα συγκέντρωση στην Αθήνα στις 14 Απρίλη στο πλαίσιο των περιφερειακών συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις το πενθήμερο 11 – 15 Απρίλη.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπείες της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ενώ στην αρχή της συγκέντρωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παναγιώτη Βαβουγιού, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου και «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Φλεβάρη.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο υπουργείο Οικονομικών με κεντρικό σύνθημα «Ολοι στους δρόμους ξεσηκωμός, να μην πεινάσει ο λαός». Ταυτόχρονα, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, φώναξαν χαρακτηριστικά:
«Μας φάγανε μισθούς, φέρνουν ανεργία, τώρα τα παιδιά μας τα στέλνουν στα σφαγεία»! Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας τους με τον Χρ. Σταϊκούρα οι συνταξιούχοι έθεσαν όλες τις διεκδικήσεις τους, για να βρούνε για μια φορά ακόμα «τοίχο» απέναντί τους, αφού ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης οχυρώθηκε πίσω από τον γνωστό ισχυρισμό ότι αυτά μπορεί να δώσει, επικαλούμενος τις τελευταίες εξαγγελίες.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της κυβέρνησης ο Δήμος Κουμπούρης τόνισε ότι «η πολιτική της δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα, γιατί αυτή καθορίζεται από τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι από τις ανάγκες των συνταξιούχων και των εργαζομένων». Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη και στις επόμενες κινητοποιήσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους συνταξιούχους και τους αγώνες τους.

Συγκέντρωση συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου