Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Αττική – Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Ζάκυνθο και Βοιωτία

Χωρίς ενεργό μέτωπο παραμένει η μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα όπως και στην Κερατέα. Για ακόμη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός εναπόθεσε τις …ελπίδες για την κατάσβεση στον «στρατηγό άνεμο», αφού οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική κάνουν δύσκολη την αντιμετώπιση δύο παράλληλων μετώπων στην Αττική και η απουσία μέτρων αντιπυρικής προστασίας υπονομεύει κάθε προσπάθεια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στη Σταμάτα η εικόνα είναι βελτιωμένη, ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος των αναζοπυρώσεων. Από το πρωί επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα, 42 οχήματα και έχουν σηκωθεί και 2 ελικόπτερα.

Οι φωτιές σε Κερατέα και Σταμάτα δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική, καθώς οι καπνοί από τις φλόγες έπνιξαν σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο. Άφησαν πίσω τους και έναν νεκρό, έναν 45χρονο άνδρα που υπέστη ανακοπή καρδιάς στη φωτιά στη Σταμάτα, δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμένα και στις δύο περιοχές της Αττικής, αλλά και χιλιάδες στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη.

Για μία ακόμη χρονιά τα δάση και η περιουσία του λαού βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών, αφού τα μέτρα πρόληψης αντιμετωπίζονται ως «περιττό κόστος». Οι ελλείψεις, δε, σε μέσα, προσωπικό, υποδομές στην Πυροσβεστική κάνουν δύσκολη την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, ενώ ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός της καταστολής και της πρόληψης των πυρκαγιών δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια.

Για ακόμη μια χρονιά μόνο ο λαός σώζει το λαό

Στις πυρκαγιές, που ξέσπασαν από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιούνη, στις περιοχές της Κερατέας και της Σταμάτας, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ, στη Σταμάτα με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή ενώ στην Κερατέα με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μέλη του ΚΚΕ μαζί με τους πυροσβέστες και τον υπόλοιπο λαό της περιοχής προσπάθησαν να συμβάλουν στον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην Κερατέα, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στην περιοχή επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 ελικόπτερα.

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε άλλες περιοχές

Στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου η φωτιά συνεχίζει να καίει. Εκεί επιχειρούν 52 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα με 17 οχήματα να επιχειρούν, ένα ελικόπτερο και δύο αεροπλάνα.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση το απόγευμα της Κυριακής, στην περιοχή Δίστομο Βοιωτίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα.