Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλο τμήμα κινεζικού πυραύλου θα πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη – Σε επιφυλακή η Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, λόγω της πιθανότητας συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου «Long March 5B» που αναμένεται να επιστρέψει ανεξέλεγκτα στη Γη, να περάσουν από τον εναέριο χώρο τους ή ακόμη και να πέσουν στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Παρακολούθησης του Διαστήματος (EUSST), η επικαιροποιημένη τροχιά των συντριμμιών δείχνει ότι ο πύραυλος θα πετάξει πάνω από ορισμένα μέρη της Ευρώπης.

Με έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί σε επιφυλακή τις αρχές στις περιοχές της Βόρειας Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ισπανία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Ο εναέριος χώρος πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα έκλεισε προσωρινά σήμερα.

«Λόγω του κινδύνου που συνδέεται με το πέρασμα του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B μέσα από τον εθνικό εναέριο χώρο της Ισπανίας, οι πτήσεις έχουν απαγορευτεί εντελώς από τις 09:38 a.m. μέχρι τις 10:18 a.m. στην Καταλονία και άλλες περιοχές», αναφέρθηκε από τις αρχές μέσω Twitter, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ» στις 31 Οκτώβρη. Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα έως ότου φτάσει στη Γη, ένα μέρος του τελικά -το 20% έως 40%- αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επισήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Τον Ιούλη φέτος ένα τμήμα πυραύλου «Long March 5B» βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλη του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει στη δυτική Αφρική.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα