Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεσόγειος του θανάτου

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

«Στη Μεσόγειο που πνίγονται παιδιά,
παιδιά με μαύρα μάτια»

Είναι στη λεκάνη της Μεσογείου που ανέτειλε για πρώτη φορά ο πολιτισμός. Με τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους, τους Αιγύπτιους, τους Κύπριους, τους Φοίνικες, τους Έλληνες. Έργα θαυμαστά και πρόοδος, με αίμα και εκατομμύρια σκλάβους. Έτσι χτίστηκε ο γήινος πολιτισμός.

Σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά καταντήσανε την Μεσόγειο υγρό τάφο των απόγονων των ανθρώπων που μας πρόσφεραν το πρώτο αλφάβητο, το Έπος του Γιλγαμές, τις πρώτες παρατηρήσεις του ουρανού, τις Πυραμίδες, των ανθρώπων που έσωσαν τον Ελληνικό πολιτισμό από τα κοράκια του χριστιανισμού μεταφράζοντάς τον στα αραβικά.

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι, μανάδες, πατέρες, τα παιδιά τους, πνίγηκαν στη Μεσόγειο μόνο μέχρι τα μισά του ‘18. Και τα τείχη ορθώνονται ολοένα και ψηλότερα. Τα ίδια που στρουγκάρουν τους μέσα και στέλνουν στον υγρό τάφο τους έξω.

Η ανθρωπότητα οπισθοδρομεί ολοταχώς. Είναι φανερό πως έτσι δεν έχει μέλλον. Αλλά και η λύση είναι ολοφάνερη. Οι λαοί όμως, έμαθαν να μην βλέπουν, να μην ακούν, πειθήνια να γεύονται τη δυστυχία τους και να μετράνε νεκρούς. Από πείνα, από βόμβες, από πνιγμό. Όμως κανείς δεν θα μπορέσει σ’ αυτήν την θανάσιμη απαρίθμηση να μετρήσει τον εαυτόν του. Κάποιος άλλος θα το πράξει κι ίσως να ‘ναι απ’ τους θύτες του.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ