Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με παρατράγουδα ξεκινά από αύριο η διάθεση των self tests και από Δευτέρα… αυτοδιάγνωση

Ξεκινά αύριο Πέμπτη 8 Απρίλη, η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Όπως είπε, πρώτοι θα μπορούν να το πάρουν οι μαθητές ηλικίας 16-18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, καθώς η διάθεση των self tests.

Μία παρτίδα των self tests που βρίσκεται ήδη στα φαρμακεία έφτασαν σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων κι όχι ατομικές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παραδέχθηκε την αστοχία δηλώνοντας πως «πράγματι υπήρξε αναστάτωση με τις πρώτες συσκευασίες» και προανήγγειλε πως «οι επόμενες παρτίδες θα είναι σε ατομικές συσκευασίες».

Αστοχίες και παραλείψεις έχει εντοπίσει έγκαιρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με τις παραδόσεις της εταιρείας Roche: «Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών»

Στη χώρα μας, θα είναι διαθέσιμα μέχρι την Παρασκευή, 700.000 τεστ ενώ έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα πέντε εκατομμύρια.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των test με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση θυμίζουμε προχτεσινό σχόλιο του Παναγιώτη Κατηφέ, προέδρου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Σημείωσε ότι τα sefl tests είναι ένα ακόμα επεισόδιο του κακόγουστου σίριαλ της ατομικής ευθύνης. Πρόσθεσε ότι επί ένα χρόνο ζητά η ΑΣΓΜΕ δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία αλλά με ευθύνη του κράτους, με το κατάλληλο προσωπικό.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επί ένα χρόνο δεν έλαβε μέτρα για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία με ασφάλεια υπογραμμίζοντας ότι δεν βγαίνει η πανδημία με μια μάσκα, ένα παγουρίνο και τα παράθυρα ανοιχτά.

 

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;