Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μιγκέλ Ντίας Κανέλ: “Ο Κόσμος έχει λάβει το λάθος μήνυμα, αν νομίζει πως η Επανάσταση τελειώνει επειδή “φεύγουν” οι παλιοί αντάρτες”.

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Η πρώτη ομιλία του νέου Προέδρου της Κούβας, Ντίας Κανέλ, μετά την εκλογή του το πρωί της Πέμπτης 19 Απριλίου στο Εθνικό Κοινοβούλιο, άρχισε πλέκοντας το εγκώμιο της ηγεσίας του Ραούλ Κάστρο καθώς ο Comandantes της επανάστασης, «που είναι σε αυτή την αίθουσα μας προσφέρει την ευκαιρία να βρεθούμε αγκαλιά με την ιστορία» σημείωσε.

-Με την εγκαινίαση αυτής της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, τόνισε, η εκλογική διαδικασία φτάνει στην ολοκλήρωση της. Ο λαός της Κούβας, που συμμετείχε μαζικά σε όλη την χώρα , έχει συνείδηση της ιστορικής της βαρύτητας.

12814730_600701713420298_7532756521669325383_n

-Έχει εκλέξει τους εκπροσώπους του με βάση την ικανότητά τους να αντιπροσωπεύουν την περιοχή τους, χωρίς εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης, διαφθορά ή δημαγωγία. Οι πολίτες έχουν εκλέξει ταπεινούς και εργατικούς ανθρώπους σαν γνήσιους εκπροσώπους τους, που θα συμμετάσχουν στην έγκριση και υλοποίηση των πολιτικών της χώρας. Αυτή η διαδικασία έχει συμβάλει στην εδραίωση της ενότητας στην Κούβα, κατέληξε.

-Για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού η κυβέρνηση αυτή, τόνισε, πρέπει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο να συνεχίσει «ενεργώντας, δημιουργώντας και δουλεύοντας ακούραστα, σε έναν μόνιμο δεσμό με τους αξιοπρεπείς αυτούς ανθρώπους.»

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν κάποιος ήθελε να δει την Κούβα σε όλη της την ολότητα, θα ήταν αρκετό να δει την εθνική συνέλευση, με τις γυναίκες να κατέχουν αποφασιστικές θέσεις στο κράτος και την κυβέρνηση(52% του Κοινοβουλίου).

cuba

 

 

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΕΡΙΑ

O Ντίας Κανέλ τόνισε ότι, ο Ραούλ Κάστρο με το κλείσιμό του στο τελευταίο συνέδριο του Κόμματος, κατέστησε σαφές ότι η γενιά του θα παραδώσει τις σημαίες της επανάστασης και του σοσιαλισμού στις νεότερες γενιές.

-Αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη με την πεποίθηση ότι όλοι οι επαναστάτες, από κάθε μετερίζι, θα είμαστε πιστοί στον Φιντέλ και στον Ραούλ, τον σημερινό ηγέτη της επαναστατικής διαδικασίας, δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της Κούβας.

-Στη συνέχεια τόνισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που σφυρηλάτησαν την επανάσταση «μας δίνουν τα κλειδιά για μια νέα αδελφοσύνη, που μας μετατρέπει σε συντρόφους και συντρόφισσες» και υπογράμμισε ότι κληρονόμησε ένα ακόμη επίτευγμα, την ενότητα, που έχει γίνει άφθαρτη μέσα στο κουβανέζικο κόμμα, που δεν γεννήθηκε από τον κατακερματισμό κάποιων άλλων, αλλά από εκείνους που προορίζονται να οικοδομήσουν μια καλύτερη χώρα.

-Για το λόγο αυτό, είπε, «ο Ραούλ παραμένει στο προσκήνιο της πολιτικής εμπροσθοφυλακής. Παραμένει πρώτος γραμματέας μας, σημείο αναφοράς ότι είναι εδώ για την επαναστατική μας υπόθεση, για διδασκαλία και πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει τον ιμπεριαλισμό, όπως την πρώτη φορά, με το τουφέκι του έτοιμο την στιγμή της μάχης.»

-Έβαλε την αίσθηση του καθήκοντος μπροστά από τον ανθρώπινο πόνο, είπε αναφορικά με την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο στις 25 Νοεμβρίου 2016.

-Ομοίως, τόνισε ότι το μεγαλείο του Ραούλ σαν πολιτικού άνδρα, είναι ότι οικοδόμησε την εθνική συναίνεση, και με τον τρόπο που ηγήθηκε της διαδικασίας εφαρμογής των κοινωνικών και οικονομικών προσανατολισμών της χώρας. Τόνισε ακόμη πως έκανε πραγματικότητα την επιστροφή των πέντε Κουβανών ηρώων από τις ΗΠΑ, τόσο πολυπόθητη και για τον Φιντέλ.

-Ο Ραούλ εμφύσησε στις διεθνείς σχέσεις της Κούβας το δικό του πνεύμα: διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πέτυχε την εκ περιτροπής προεδρία της CELAC (των χωρών της Αμερικής πλην ΗΠΑ και Καναδά). Η Κούβα φιλοξένησε τις κολομβιανές ειρηνευτικές συνομιλίες και ο Ραούλ ήταν παρών σε όλες τις περιφερειακές διασκέψεις του ημισφαιρίου , υπερασπίζοντας πάντα την Δική μας Αμερική. Αυτός είναι ο Ραούλ που γνωρίζουμε, τόνισε ο Ντίας Κανέλ.

-Ο νέος Πρόεδρος της Κούβας υπενθύμισε επίσης πώς ο Ραούλ, στην νεαρή του ηλικία, συμμετείχε στην εκστρατεία της “Γκράνμα” ανέλαβε τον αγώνα στην Σιέρα Μαέστρα, προήχθη σε Comandante και εξέλιξε κυβερνητικές τακτικές που θα εφαρμόζονταν στην χώρα μετά τον επαναστατικό θρίαμβο.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΝΤΟΛΗ

-Γνωρίζω τις ανησυχίες και τις προσδοκίες, μια στιγμή όπως αυτή, αλλά ξέρω την δύναμη και τη σοφία του λαού, την καθοδήγηση του Κόμματος, τις ιδέες του Φιντέλ, την παρουσία του Ραούλ και Machado (βετεράνου της Επανάστασης) και γνωρίζοντας το λαϊκό συναίσθημα, δηλώνω ενώπιον αυτής της Συνέλευσης ότι ο σύντροφος Ραούλ θα κατευθύνει τις αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του έθνους.

-Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η κουβανική εξωτερική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη. Η Κούβα δεν θα δεχτεί όρους. Οι αλλαγές που είναι απαραίτητες θα συνεχίσουν να γίνονται από το κουβανικό λαό, πρόσθεσε.

-Κάλεσε επίσης για την υποστήριξη όλων εκείνων που καταλαμβάνουν ηγετικές ευθύνες σε διαφορετικά επίπεδα στο έθνος, αλλά πάνω από όλα, ευθύνες για τους ανθρώπους. «Θα ασκήσουμε μια διευρυμένη συλλογική ηγεσία. Θα ενισχύσουμε την συμμετοχή των ανθρώπων» συνόψισε.

-Δεν έρχομαι να υποσχεθώ τίποτα, η επανάσταση ποτέ δεν υποσχέθηκε κάτι όλα αυτά τα χρόνια. Θα εκπληρώσω το πρόγραμμα που έχουμε καθορίσει με τις κατευθυντήριες γραμμές του σοσιαλισμού και της Επανάστασης, τόνισε ο Πρόεδρος.

-Και όσο για τους εχθρούς της επαναστατικής διαδικασία, είπε: εδώ δεν υπάρχει χώρος για μια μετάβαση που αγνοεί ή καταστρέφει το έργο της Επανάστασης. Θα συνεχίζουμε να κινούμαστε προς τα εμπρός χωρίς φόβο και χωρίς υποχώρηση, χωρίς καθόλου να απαρνηθούμε την κυριαρχία, ανεξαρτησία, τα προγράμματα ανάπτυξης και την ανεξαρτησία μας.

-Σε εκείνους που από άγνοια ή κακοπιστία έχουν αμφιβολία για την δέσμευσή μας, εμείς πρέπει να τους πούμε ότι η επανάσταση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, ξεκαθάρισε, προσθέτοντας:

-Ο Κόσμος έχει λάβει το λάθος μήνυμα, αν νομίζει πως η Επανάσταση τελειώνει επειδή “φεύγουν” οι παλιοί αντάρτες.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.