Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μνημόσυνο του Δ. Κρεμαστινού

Το ετήσιο μνημόσυνο του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού θα γίνει το Σάββατο στις 22 Μαΐου 2021, ώρα 10 π.μ., στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός πορεύτηκε με ήθος και σεμνότητα στην επιστημονική, πολιτική και κοινωνική διαδρομή του. Διετέλεσε υπουργός Υγείας (1993-1996), βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (2000-2004, 2009-2019) και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2015-2019). Επίσης, διετέλεσε καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, καθώς και διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο Δημήτριος Κρεμαστινός γεννήθηκε την 1η Μαϊου 1942 στη νήσο Χάλκη της ιταλοκρατούμενης τότε Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο της Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο. Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Στις 13 Οκτωβρίου 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός. Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κώστα Σημίτη, τον διαδέχθηκε ο Αναστάσιος Πεπονής στις 22 Ιανουαρίου 1996.

Στις 26 Μαρτίου 2020, ο Δημήτριος Κρεμαστινός εισήχθη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, λόγω προσβολής του από τη νόσο COVID-19. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του χρειάστηκε η διασωλήνωσή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Μαΐου 2020. Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.