Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μοχάμεντ Άλι – Αρνήθηκε να πολεμήσει στο Βιετνάμ: Ποτέ κανείς Βιέτκονγκ δεν με αποκάλεσε βρωμονέγρο

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Πριν 51 χρόνια, στις 18 Απριλίου 1967, ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας και χρυσός Ολυμπιονίκης Μωχάμεντ Άλι, αρνήθηκε να συμμετάσχει στον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν εκλήθη να καταταχθεί.

“Δεν γνωρίζω τίποτα για το Βιετνάμ και δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Βιετκόνγκ. Τουλάχιστον, αυτοί δεν με φωνάζουν βρωμονέγρο.   Γιατί πρέπει να μου ζητούν να βάλω μια στολή και να φύγω 10.000 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μου, για να ρίξω βόμβες και σφαίρες σε σκουρόχρωμους ανθρώπους στο Βιετνάμ, όταν τους ανθρώπους που τους αποκαλούν Νέγρους στην Λουιζιάνα, τους αντιμετωπίζουν σαν σκυλιά και τους αρνούνται τα πιό θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα;»

Λόγω της άρνησής του να καταταχθεί στο στρατό, του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή και αποκλείστηκε από κάθε αθλητική διοργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για τρεισήμισι χρόνια, ενώ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, ποινή που ωστόσο αναιρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.