Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπολσονάρου: Οι ναζί ήταν «αριστεροί»…

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία” ότι ο ναζισμός ήταν ένα αριστερό κίνημα, αφού επισκέφθηκε το μνημείο και μούσείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βάσεμ στο Ισραήλ.

Το ανιστόρητο σχόλιο του Μπολσονάρου έρχεται σε καταφανή αντίφαση και με τις πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστότοπο του Μουσείου, ότι το ναζιστικό κίνημα στη Γερμανία προήλθε από ακροδεξιές, ριζοσπαστικές οργανώσεις που αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο στην άνοδο του κομμουνισμού.

Τον ισχυρισμό ότι οι Ναζί ήταν αριστεροί τον προέβαλε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Ερνέστο Αραούζο. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν συμφωνεί με τον υπουργό του, ο Μπολσονάρου απάντησε: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, σωστά;” Συνέχισε κατόπιν, λέγοντας ότι η ονομασία του ναζιστικού κόμματος ήταν Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Κόμμα, περιλάμβανε δηλαδή τον όρο “σοσιαλιστικός” επαναλαμβάνοντας μια προβοκάτσια που επαναλαμβάνουν οι φασίστες όπου Γης.

Ο Χίτλερ είχε ονομάσει το κόμμα του εθνικοσοσιαλιστικό, επιχειρώντας να κρύψει τον άκρως αντιδραστικό χαρακτήρα του και να ξεγελάσει το γερμανικό λαό. Η επίσημη ονομασία ήταν Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα. Παρά την ονομασία όμως, οι ναζί ακολουθούσαν μια φασιστική και αντισημιτική -και όχι σοσιαλιστική- ιδεολογία. Ο δε Χίτλερ υποσχέθηκε στα μονοπώλια ότι θα ξεριζώσει από τη Γερμανία το μαρξισμό. Οι πρώτοι τους οποίους στόχευσε ήταν οι κομμουνιστές οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι «φιλοξενούμενοι» των στρατοπέδων συγκέντρωσης.