Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας, υπάρχει μια μεγαλύτερη Τουρκία

Τις βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης πέραν των συνόρων της Τουρκίας έθεσε ευθέως σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με νέα επιθετική ρητορική.

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, όπως και για το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας», υποστήριξε σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε από τη γειτονική χώρα ο ανταποκριτής του «ΣΚΑΪ».

Με αυτά τα λόγια αφενός μεν επαναβεβαιώνει τις βλέψεις προς Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος ακόμα και της κυριαρχίας της Ελλάδας μετά τα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών, αφετέρου δε προσπαθεί να δικαιολογήσει τις επεμβάσεις σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη.

Το επιθετικό δόγμα της τουρκικής αστικής τάξης τρέφεται από τις αντιθέσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών με την Κίνα και τη Ρωσία και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Τουρκίας παζαρεύει -σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα ζητήματα που θέτει- ανταλλάγματα στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στο παζάρι έχει μπει και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Για το ζήτημα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως «αν θέλεις να γίνεις σύμμαχός μας την Τουρκία δεν μπορείς να την βλέπεις ως εχθρική χώρα, δεν μπορείς να της εφαρμόζεις εμπάργκο λόγω του αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας. Αν πεις πως θα εφαρμόζω αυτά, τότε δεν μπορείς να ενταχθείς στο ΝΑΤΟ, είναι τόσο απλό».

Υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα ήταν κακομαθημένη και επί 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ισχυρίστηκε ότι «εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομά τους όπως έκανε η Ελλάδα στη ”Μακεδονία”» και πρόσθεσε «πού ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της ”Μακεδονίας”».

902.gr

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας