Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα θηριωδία του Ισραήλ: Τουλάχιστον 30 νεκροί από επίθεση σε σχολείο που στέγαζε αμάχους

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά…

Στο κέντρο της «το σχολείο Χαντίτζα, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινή ιατρική μονάδα, στην περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, έγινε στόχος» βομβαρδισμού, ο οποίος άφησε πίσω «30 μάρτυρες και πάνω από 100 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του.

Η Ντέιρ αλ Μπάλαχ είναι μία από τις περιοχές με τους περισσότερους εκτοπισμένους αμάχους Παλαιστινίους. Πολλοί από τους εκτοπισμένους επιχειρούν να βρουν καταφύγιο σε ό,τι έχει απομείνει από σχολεία και νοσοκομεία, ωστόσο το Ισραήλ χτυπά συστηματικά και αυτές τις υποδομές.

Επιβεβαιώνοντας την επίθεση στο σχολείο, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε κατά τη συνήθη προπαγάνδα του ότι στοχοθέτησε «ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς μέσα στις εγκαταστάσεις του σχολείου Καντίτζα στην κεντρική Γάζα».

«Μου προκάλεσε σοκ η σκηνή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα αλ Ριφάτι, κάνοντας λόγο για πολλά θύματα που ακρωτηριάστηκαν.

Εικόνες του CNN μέσα από το νοσοκομείο δείχνουν πτώματα ανθρώπων, με παιδιά μεταξύ των νεκρών. Η αίθουσα επειγόντων περιστατικών έχει κατακλυστεί από θύματα και αδυνατεί να περιθάλψει περισσότερους ασθενείς. Ανθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα στα πατώματα. Ενα μικρό αγόρι φτάνει στο νοσοκομείο τραυματισμένο και λίγο αργότερα πεθαίνει, με τις λέξεις «αγνώστων στοιχείων» γραμμένες στο στομάχι του…

Αυτός ήταν τουλάχιστον ο όγδοος βομβαρδισμός εναντίον σχολείου από την 6η Ιουλίου. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Γάζα, το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούσε κάπου 4.000 εκτοπισμένους.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να υπάρξουν εγγυήσεις για την «προστασία των αμάχων».

Συνολικά, στις 295 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 39.258 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 90.589, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 103.

Χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ έγινε νέα διαδήλωση εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης και υπέρ της σύναψης συμφωνίας για να απελευθερωθούν οι όμηροι.