Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο – Τρεις νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι σε νέο ναυάγιο με μετανάστες

Στους τρεις ανήλθαν οι νεκροί από την ανατροπή ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε τουλάχιστον 80 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Πάρου.

Από την επιχείρηση του λιμενικού σώματος που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή έχουν διασωθεί έως τώρα 57 άτομα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από πλωτά του λιμενικού σώματος, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, ελικόπτερου του πολεμικού ναυτικού, αεροσκάφος c-130 και παραπλέοντα πλοία.

Στο σημείο επίσης επιχειρεί ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ιστιοφόρο είναι αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία

Είναι το τρίτο συνεχόμενο ναυάγιο στο Αιγαίο, αποτέλεσμα ευλαβικής υλοποίησης της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία συνδιαμόρφωσε και υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με το σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο, σπρώχνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο και πιο ριψοκίνδυνες διαδρομές.

Χτες το ναυάγιο στα Αντικύθηρα, μια ημέρα μετά το ναυάγιο νότια της Φολέγανδρου, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις πρόσφυγες, ενώ υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός αγνοούμενων.

Πάνω από 100 πλοία ταξίδεψαν από Τουρκία προς Ιταλία το 2021

Σημειώνεται πως πάνω από 100 είναι τα πλοία με μετανάστες που από την αρχή του έτους έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία στην Ιταλία, διασχίζοντας το Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Οι μετανάστες που έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν απευθείας από την Τουρκία στην Ιταλία με πλωτά μέσα ξεπερνούν από τις αρχές του έτους τους 7.000.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το Λ.Σ. είχε πραγματοποιήσει επιχείρηση για τη διάσωση 80 μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος, με προορισμό την Ιταλία.