Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ: Προτρέπουν το στρατό της Βενεζουέλας σε πραξικόπημα

Η Ουάσιγκτον κάλεσε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του ακροδεξιού αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό, όπως ακριβώς ο πτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, που λιποτάκτησε και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον «τη δικτατορική εξουσία» του Νικολάς Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Γιάνες και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη δημοκρατία» ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί βιάζονται τόσο να επιβάλουν τη μαριονέτα τους οι ΗΠΑ, βρίσκεται στο ότι θέλουν να πλιατσικολογήσουν στον πλούτο της χώρας και να ανακόψουν την αυξανόμενη επιρροή των Ρωσίας – Κίνας στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει σε πραξικόπημα του στρατού της Βενεζουέλας. Παρότι εδώ και ημέρες έχουν ομολογήσει επαφές με στελέχη του στρατού της χώρας, φαίνεται ότι προς το παρόν δε βρίσκουν ανταπόκριση και γι’ αυτό και οι δημόσιες προτροπές για να δημιουργήσουν κλίμα πίεσης από τους υποστηρικτές του ακροδεξιού Χουάν Γκουαΐδό προς τη στρατιωτική ηγεσία. Ενδεικτικό είναι ότι παρότι από ημέρες έχουν εστιάσει στους ανώτερους αξιωματικούς, μόνο ένας στρατιωτικός λιποτάκτησε.

Ο ακροδεξιός – μαριονέτα των ΗΠΑ Χουάν Γκουαΐδό έχει απευθύνει έκκληση στους στρατιωτικούς να τον στηρίξουν υποσχόμενος αμνηστία σε όσους υλοποιήσουν την προτροπή του για πραξικόπημα.

Η σημερινή έκκληση των ΗΠΑ και το άγχος τους να επιβάλλουν τη μαριονέτα τους δεν είναι άσχετα και με τη σημερινή μαζική διαδήλωση υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας. Το μέγεθος της συγκέντρωσης τους θορύβησε.

venezuela3

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών εντός του 2019

Μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Καράκας, όπου χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν την κεντρική λεωφόρο Μπολίβαρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να τιμήσουν την 20ή επέτειο από την ορκωμοσία του Ούγκο Τσάβεζ στην προεδρία της χώρας, αλλά και για να δώσουν απάντηση στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος και υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό είχε καλέσει σε αντισυγκεντρώσεις τους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αφού κατήγγειλε και από το βήμα της συγκέντρωσης την επέμβαση των ΗΠΑ της ΕΕ και των πρόθυμων συμμάχων τους, δήλωσε σήμερα θετικά διακείμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εντός του 2019,

Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (…) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης», είπε μιλώντας στη συγκέντρωση.

venezuelas2