Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες ταυτότητες: Μύθοι και πραγματικότητα

Δεν υπάρχει site που (δεν) σέβεται τον εαυτό του που δεν έχει κάνει ανάρτηση με τίτλο “Παύει η ισχύς των παλαιών” _με και χωρίς ερωτηματικό… Μέχρι πότε υποβάλλονται αιτήσεις κλπ. με συνοδευτικά “τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για την υποβολή αίτησης έκδοσης νέας ταυτότητας έχουν οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες”… Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να μπουν στην ειδική πλατφόρμα μέσω του gov.gr, να υποβάλλουν αίτηση και να λαμβάνουν στη συνέχεια sms στο κινητό τους τηλέφωνο όπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα. Περίπου 10 ημέρες μετά θα ενημερώνονται εκ νέου με sms προκειμένου να παραλάβει τη νέα ταυτότητα… κλπ “καλούδια” μπλα_μπλα_μπλα

Σημειώνεται πως το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων – που θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας – θα ανέρχεται στα 10€, θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά και η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 χρόνια.

Η πραγματικότητα
Πότε εκπνέει η ισχύς των παλαιών ταυτοτήτων;
Οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026 και μετά θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες.

Θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα πληρώνουμε διπλά τη νέα ταυτότητα και αυτό αφορά τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος _θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους εννέα ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει: Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.
Στην εμπρόσθια όψη ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου, ενώ στην πίσω θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Ραντεβού για την έκδοση
δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών

Κλείστε ψηφιακό ραντεβού για να εκδώσετε δελτίο ταυτότητας (ΔΤ) με φυσική παρουσία στην αστυνομική αρχή του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας κατοικίας.

Η υπηρεσία παρέχεται για την:

  • έκδοση των νέων τύπου ΔΤ Ελλήνων πολιτών
  • αντικατάσταση ΔΤ λόγω μεταβολής στοιχείων, φθοράς, λήξης ισχύος ή παλαιότητας

Για να κλείσετε το ηλεκτρονικό σας ραντεβού θα χρειαστεί να καταχωρίσετε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τα στοιχεία επικοινωνίας σας

Σημειώστε πως το ραντεβού μπορεί να το κλείσει και κάποιος άλλος για εσάς, αλλά στο ραντεβού θα πρέπει να είστε εσείς παρόντες.

Επίσκεψη στην αρμόδια αστυνομική αρχή 
Κατά την επίσκεψή σας στην αρμόδια αστυνομική αρχή, όπου θα εκδώσετε την ταυτότητα σας, θα χρειαστεί να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Απώλεια ΔΤ 
Σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας σας, επιλέξτε Δήλωση απώλειας δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών και στη συνέχεια επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την αρμόδια αστυνομική αρχή, όπου υπάλληλος του αστυνομικού τμήματος θα σας κλείσει το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού.

Κλοπή ΔΤ

Η καταγγελία για κλοπή του ΔΤ γίνεται αποκλειστικά στο Τμήμα Ασφαλείας ή το Αστυνομικό Τμήμα, της περιοχής που συνέβη ή στην πλησιέστερή σας Αστυνομική Αρχή, και όχι ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ