Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ): «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, κι εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές…» (VIDEO)

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μάρτη 2023, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος, καταψηφίζοντας τα απαράδεκτα ψηφίσματα της Δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δήλωσε τα εξής:

«Δεν θεωρούμε ότι απλά με την κατάθεση ψηφισμάτων μπορεί να εκφραστεί θέση απέναντι σε ένα προδιαγεγραμένο έγκλημα. Δεν φταίμε όλοι. Δεν κυβερνάμε αυτόν τον τόπο. Κάποιοι όμως κυβέρνησαν και κυβερνούν και φέρουν ακέραιες πολιτικές ευθύνες. Δεν είναι τυχαίο που στη συνείδηση του λαού μας από την πρώτη στιγμή γκρεμίστηκε η συζήτηση περί ανθρώπινου λάθους. Σαφώς οι άνθρωποι κάνουν λάθη, όμως οι χιλιάδες κόσμου που διαδηλώνουν όλες αυτές τις μέρες στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις δεν μπορούν να δεχτούν ότι τους πλειστηριάζουν ηλεκτρονικά τα σπίτια και τους πετάνε στον δρόμο, ότι τους παρακολουθούν ηλεκτρονικά γιατί κανείς δεν εξαιρείται, αλλά δεν μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την κίνηση των τρένων.

Αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα φέρει τη σφραγίδα των πολιτικών που υλοποιήθηκαν δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από ένα ψήφισμα της μιας ή της άλλης απόχρωσης. Οι χιλιάδες που διαδηλώνουν έχουν αιτήματα, έχουν συνθήματα, έχουν πανό. Η γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 16 Μάρτη έχει αιτήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, την απελευθέρωση των συγκοινωνιών, την υποστελέχωση, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν οι εργαζόμενοι που θρηνούν και αυτοί θύματα.

Η συζήτηση περί ανθρώπινου λάθους καταλήγει να έχει δύο πλευρές. Η μία να ενοχοποιηθεί αυτός που το έκανε και η άλλη να ερμηνεύσουμε το ανθρώπινο λάθος αν ήταν ρουσφέτι, και ποιανού κόμματος. Όπως και η συζήτηση για το αν ο παραιτηθείς Υπουργός θα είναι ξανά υποψήφιος ή όχι.

Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για να κρύψει μια πολιτική που απελευθέρωσε τους σιδηροδρόμους, προχώρησε σε κατάτμηση του ΟΣΕ, τον ιδιωτικοποίησε για 45 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα τον επιδοτούσε με 50 εκατ. ευρώ το χρόνο, κάτι που συνέχισε και η σημερινή κυβέρνηση. Αυτό είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο, οι επιχειρηματίες, εταιρεία που ακόμα δεν μας έχει ανακοινώσει πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες στο τρένο. Και φυσικά, καθιέρωσαν και μια εργασιακή ζούγκλα στον ΟΣΕ ήδη από το 2017 με 9ήμερη εργασία συνεχόμενη, απολύσεις, μεταθέσεις σε άλλες υπηρεσίες, μέχρι και κάλυψη θέσεων σταθμαρχών και κλειδούχων από εργαζόμενους με μπλοκάκι από τη σημερινή κυβέρνηση.

Όλα αυτά μαζεύονται, δεν μπορούν να ξεπλυθούν έτσι εύκολα, και δεν μπορούν να κρυφτούν και οι τοπικοί άρχοντες. Όλα αυτά δείχνουν ότι απέναντι μας έχουμε ένα κράτος εχθρικό, ταξικό, αδιάφορο για την ανθρώπινη ζωή. Το Μάτι, η Μάνδρα, η Κιβωτός του Κόσμου, τα κτίρια που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί από τους σεισμούς του 1999, αλλά και τα χιλιάδες σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί, με κινητοποιήσεις ενάντια σε εξώσεις να γίνονται καθημερινά.

Ολοένα και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ποιόν έχει απέναντι του υιοθετώντας το σύνθημα “εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές κι εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές…”. Η σημερινή δημοτική Αρχή έχει και πολιτική τοποθέτηση, είναι ίδια με αυτή της κυβέρνσησης της Νέας Δημοκρατίας του ψηφιακού κράτους, του επιτελικού κράτους, του αποτελεσματικού κράτους στο οποίο μπαίνουν τα παιδιά μας στον τρένο και δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουν. 57 συνάνθρωποί μας δεν γύρισαν ποτέ. Καλούμε αυτόν τον κόσμο που διεκδικεί στην απεργία της Πέμπτης, σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και σε συνεχή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα».

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα