Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑΤΟ: Προετοιμάζει γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση – «πρόβα πολέμου» με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times», συγκεντρώνοντας περισσότερους από 40.000 στρατιώτες σε ένα σενάριο όπου το ΝΑΤΟ αποκρούει ρωσική επίθεση σε ένα από τα κράτη – μέλη του.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε όλη τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βαλτική τον Φλεβάρη και Μάρτη του 2024, και αποτελεί μέρος μιας νέας εκπαιδευτικής στρατηγικής, με δύο μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις κάθε χρόνο αντί για μία. Το ΝΑΤΟ θα εκπαιδευτεί επίσης για την αντιμετώπιση «τρομοκρατικών απειλών» εκτός των άμεσων συνόρων του.

Η άσκηση «Steadfast Defender», αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας του ΝΑΤΟ να μετατραπεί «από μια συμμαχία που αποκρίνεται σε μια κρίση, σε συμμαχία πολεμικής μάχης».

Αναμένεται να περιλαμβάνει 500 με 700 αποστολές αεροπορικής μάχης, περισσότερα από 50 πλοία και περίπου 41.000 στρατιώτες, δήλωσαν στην εφημερίδα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. Εχει σχεδιαστεί για να μοντελοποιήσει πιθανούς ελιγμούς εναντίον ενός εχθρού, με πρότυπο έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Η άσκηση είναι επίσης πρωτοπόρα τεχνολογικά, χρησιμοποιώντας πραγματικά γεωγραφικά δεδομένα του κόσμου για τη δημιουργία πιο ρεαλιστικών σεναρίων για τα στρατεύματα.

Η Σουηδία, της οποίας η υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία, θα συμπεριληφθεί επίσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρατών που συμμετέχουν σε 32.

Πηγή: Ριζοσπάστης