Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΗΑΡ ΗΣΤ & ΧΑΝΘ… το 🏀 μπάσκετ επιστρέφει

Γράφει ο \\ Σπύρος Τζόκας

Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ η ομάδα Ιστορία που συνδέεται με τη γέννηση του ελληνικού μπάσκετ ξανά στα μεγάλα σαλόνια. Το ίδιο και η ΧΑΝΘ, η πρώτη ομάδα μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις νέες δυνάμεις που έχουν προκόψει τα τελευταία χρόνια στο Ελληνικό μπάσκετ, ούτε μπορεί να αμφισβητήσει την αξία τους. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει και τις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος που δίδαξαν το μπάσκετ, όταν αυτό ήταν άγνωστο σε πόλεις που σήμερα πρωτοστατούν στο άθλημα. Αστειευόμαστε συνήθως λέγοντας ότι όταν οι παραδοσιακές αυτές δυνάμεις έπαιζαν μπάσκετ κάποιοι άλλοι πήγαιναν την μπάλα στο δερματολόγο, επειδή έχει σπυράκια. Κάποιες από τις παραδοσιακές αυτές δυνάμεις που προσδίδουν ρομαντισμό και μας θυμίζουν από που ξεκίνησε το άθλημα εξαφανίστηκαν. Κάποιες άλλες όμως το παλεύουν ακόμα σε αντίξοες συνθήκες. Τα κουρέλια, δηλαδή, τραγουδάνε ακόμα.

Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ κατατάσσεται δικαιωματικά στις παραδοσιακές αυτές δυνάμεις που το παλεύουν ακόμα. Μια ομάδα σαν Ιστορία. Οσονούπω κλείνει τα 100 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό αθλητισμό. Ένας αιώνας σχεδόν, από το 1927 που γεννήθηκε από τα σπαράγματα της προσφυγιάς. Μετά από μια δύσκολη περίοδο, η ομάδα βυθίστηκε στην Β’ ΕΣΚΑ. Μια κατηγορία που δεν ταιριάζει ούτε στην Ιστορία της, ούτε στο αγωνιστικό της προφίλ. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί με μεγάλες και ιστορικές ομάδες και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ιστορική ομάδα της Καισαριανής βυθίστηκε στα Τάρταρα, στη χειρότερη στιγμή της Ιστορίας της. Και είναι μεγάλη πανάθεμά την. Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ ανακηρύχτηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας, δεν είναι μια τυχαία ομάδα. Οι ζωντανοί οργανισμοί, όμως, αντιδρούν… και η ΝΗΑΡ είναι ακόμα ζωντανή.

Στάθηκε και πάλι στα πόδια της, σαν τον φοίνικα που έχει τη μοναδική ικανότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες του, οι οποίες προέρχονται από την ίδια του τη φωτιά. Αναζητώντας τα χνάρια μιας ιστορικής ομάδας, που υπερβαίνει τα αθλητικά δρώμενα και αγγίζει την ψυχή μας ήμασταν βέβαιοι ότι θα βρούμε και θα ξεδιπλώσουμε και πάλι το νήμα της Ιστορίας. Και αυτό έγινε. Η ομάδα δεν υποτάχθηκε. Η παράδοση την κρατάει όρθια. Εξάλλου ο αθλητισμός αποτελούσε κομμάτι της ψυχής αυτής της πόλης. Μπόλιαζε πάντοτε τους κατοίκους της και τους ενεργοποιούσε ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους της Ιστορίας της, όταν ο φόβος και η τρομοκρατία πλανιόταν στη συνοικία.

Και σήμερα πανηγυρίζουμε μια ακόμα συνεχή άνοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ ήταν προφανώς η ευχάριστη έκπληξη της τρέχουσας σεζόν, και με ένα όχι σπουδαίο μπάτζετ, αλλά σπουδαίο σύνολο πετυχαίνει την άνοδο στην elite league, μετά από 13 πέτρινα χρόνια απουσίας.

Ο ιστορικός σύλλογος της Καισαριανής έχει 12 συμμετοχές στην μεγάλη κατηγορία, έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη και το κύπελλο Κόρατς, ενώ κατέκτησε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1936. Στην επιστροφή της από την περιπέτεια της ΕΣΚΑ, όπου βρέθηκε το καλοκαίρι του 2016 και έφτασε και ως την δεύτερη τοπική κατηγορία, έφτασε σε πορεία πρωταθλητισμού, στηριζόμενη στην αλώβητη έδρα της, και τον παίκτη _σημαία- του συλλόγου, Θέμη Κουπίδη. Έναν παίχτη πολυτέλεια για τέτοιες κατηγορίες. Έναν παίχτη που ο αείμνηστος Καισαριανιώτης Κώστας Πολίτης είχε πει ότι μπορεί να φτάσει και ΝΒΑ, καθώς στα 16 του χρόνια αγωνιζόταν στην Α1.

Συγχαρητήρια πολλά στους αθλητές της ομάδας που έδωσαν την ψυχή τους, στο προπονητικό team, στον Πέτρο Καραμπά, στη διοίκηση και κυρίως στον υπέροχο φίλαθλο κόσμο που βοήθησε την ομάδα.Ατέχνως info

Στην Elite League θα αγωνίζεται τη σεζόν 2024/25 η Νήαρ Ηστ που στέφθηκε και πρωταθλήτρια του δεύτερου ομίλου της National League 1, μετά από τη νίκη με 57-45 επί των Τρικάλων στο Game 5 των τελικών (18/5). Μάλιστα, η ομάδα της Καισαριανής πανηγύρισε τη δεύτερη διαδοχική άνοδο, αφού την προηγούμενη σεζόν είχε προβιβαστεί από τη National League 2. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 3-2 στη σειρά των τελικών των playoffs, μετά από πέντε συναρπαστικά ματς απέναντι στη θεσσαλική ομάδα, πετυχαίνοντας το απόλυτο 3/3 στην έδρα τους.

Τα αποτελέσματα:

Νήαρ Ηστ – Τρίκαλα Basket 58-51 (1-0)
Τρίκαλα Basket – Νήαρ Ηστ 75-72 (1-1)
Νήαρ Ηστ – Τρίκαλα Basket 70-65 (2-1)
Τρίκαλα Basket – Νήαρ Ηστ 66-64 (2-2)
Νήαρ Ηστ – Τρίκαλα Basket 57-45 (3-2)

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ΧΑΝΘ, όσο και ο Πρωτέας Βούλας θα αγωνίζονται στην Elite League της νέας σεζόν, μαζί με τη Νήαρ Ηστ, ενώ αναμένεται ακόμη μια ομάδα να χαράξει ανάλογο δρόμο μέσα από τα μπαράζ ανόδου. Το σύστημα διεξαγωγής περιλαμβάνει μονούς αγώνες μεταξύ των ηττημένων των τελικών, Αιγάλεω, Τρικάλων Basket και Φιλίππου Βέροιας, που θα αγωνιστούν σε όμιλο των τριών. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στη βαθμολογία, θα σφραγίσει και το τελευταίο εισιτήριο της ανόδου.

Νήαρ Ηστ

Διαθέτει τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ παλαιότερα διατηρούσε και ποδοσφαίρου, πικ πονγκ και στίβου.

🏀  Τμήμα μπάσκετ ανδρών \ Α.Ο. Νήαρ Ηστ Μικρασιατικός

  • Ιδρύθηκε το 1927, με σήμα αστέρι _Χρώματα Κόκκινο & Λευκό, έχει έδρα το κλειστό γυμναστήριο στην λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης \ Φιλαδελφείας 6 (χωρητικότητα ~2.000)
  • Διακρίσεις: 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, 1 Πρωτάθλημα Α2 Εθνικής, 3 Πρωταθλητής Β΄ Εθνικής, 3 Πρωταθλήματα Αθηνών

Ιστορική αναδρομή

Η Νήαρ Ηστ ανακηρύχτηκε Πρωταθλήτρια Αθηνών το 1930, χρονιά που διοργανώθηκε και το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του κέντρου μετείχαν η Νήαρ Ηστ και ο Πανιώνιος. Ανακηρύχτηκε Πρωταθλήτρια Αθηνών και τα δύο επόμενα χρόνια 1931 και 1932.

Το 1936  αντικατέστησε την ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (που κέρδισε το Πρωτάθλημα Αθηνών) στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε στη Θεσσαλονίκη κατακτώντας τον τίτλο. Στην πρωταθλήτρια Ελλάδος του 1936 έπαιξαν οι: Χατζηθεοδώρου, Σαμπουτζάκης, Ανδρίτσος, Ελευθεριάδης, Σταματόπουλος, Μπέλος, Ερμείδης, Γουέρλντ, Μακρώνας και Μαυρίδης. (1) Το 1937, το Πανεπιστήμιο πήρε τα πρωτεία κερδίζοντας στον τελικό τη Νήαρ Ηστ. Η ομάδα της Καισαριανής είναι η πρώτη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που χρησιμοποίησε Αμερικανό παίκτη, ο οποίος ήταν ο καθηγητής Γουέρλντ, που εργαζόταν στο Κολλέγιο Αθηνών.

Τα επόμενα χρόνια και μετά την επανασύσταση των τοπικών και Πανελληνίου Πρωταθλήματος μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η πορεία της ομάδας ήταν φθίνουσα.Στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάκετ η Νήαρ Ήστ έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1969 τερματίζοντας 12η με 4 νίκες και 18 ήττες με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί. Την ίδια κατάληξη είχε και η δεύτερη συμμετοχή της την περίοδο 1985-86. Τερμάτισε 11η με 8 νίκες και 18 ήττες μεταξύ 14 ομάδων και υποβιβάστηκε λόγω της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών που οδήγησε την αμέσως επόμενη χρονιά στην δημιουργία της Α1 Εθνικής.(1)

1997 🏀 2003

Κατά την αγωνιστική περίοδο 1997-98, ο σύλλογος της Καισαριανής αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ομάδα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας κερδίζοντας την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία της ελληνικής ανδρικής καλαθοσφαίρισης. Την επόμενη χρονιά, 1998-99 συμμετείχε στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας, τερματίζοντας στην 7η θέση της κανονικής περιόδου. Μέσω της διαδικασίας των play-off κατετάγη τελικά  9η, το ίδιο και κατά την περίοδο 1999-00 (επίσης 9η στην τελική βαθμολογία).

Η χρονιά 2000-01 είδε το σύλλογο να φλερτάρει με τον υποβιβασμό, ωστόσο τελικά τερμάτισε στην 11η θέση με 8 νίκες και 18 ήττες, ενώ εξίσου κακή ήταν και η περίοδος 2001-02, οπότε και η Νήαρ Ήστ τερμάτισε στη 12η θέση με 7 νίκες και 19 ήττες. Ωστόσο, ο υποβιβασμός επήλθε την επόμενη περίοδο, 2002-03, οπότε και ο σύλλογος κατετάγη προτελευταίος στον τελικό βαθμολογικό πίνακα.

Τον Ιούλιο του 2003 έγιναν διάφορα παρασκηνιακά με τον πρόεδρο, Aντώνη Καμπάκα (κατά περιόδους δήμαρχος Καισαριανής με το ΠΑΣΟΚ) βρισκόταν σε συζητήσεις με τη διοίκηση του Γ.Σ. Περιστερίου για συγχώνευση των δύο συλλόγων, αλλά για διάφορους λόγους δεν τας βρήκαν.

2003 🏀 2008

Την περίοδο 2003-04, οπότε και ο σύλλογος εγκαινίασε μια νέα τριετία στην Α2 Εθνική Κατηγορία, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 7η θέση της βαθμολογικής κατάταξης, με την επόμενη χρονιά, 2004-05 σαφώς χειρότερη, εφόσον με 12 νίκες και 14 ήττες ο σύλλογος τερμάτισε 11ος, ισοβαθμώντας με την Ξάνθη και κλου το 2005-06, που συνέχισε την καθοδική πορεία και έκλεισε με τον υποβιβασμό της ομάδας, που κατετάγη τελευταία.

Στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, η ομάδα της Καισαριανής κατετάγη αρχικά 8η την περίοδο 2006-07. Εντούτοις, η αισιοδοξία της επέστρεψε το 2007-08 όταν και κατέκτησε το Πρωτάθλημα της κατηγορίας, επιστρέφοντας παράλληλα στην Α2 Εθνική.

2008 🏀 2011

Η επιστροφή της στην Α2 συνοδεύτηκε από καλές επιδόσεις, κι έτσι την περίοδο 2008-09 ο σύλλογος τερμάτισε στην 5η θέση, ενώ στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος, η ομάδα ηττήθηκε με σκορ 74-58 από τον Κεραυνό Αιγίου στην 1η Αγωνιστική της Α’ Φάσης, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί.

Την περίοδο 2009-10, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην 8η θέση της βαθμολογικής κατάταξης, ενώ στα πλαίσια του Κυπέλλου, αγωνίστηκε σε τέσσερα παιχνίδια, αποτυγχάνοντας να μπει στα προημιτελικά όταν γνώρισε την ήττα από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης με 85-69.

Την επόμενη χρονιά, 2010-11, συγκέντρωσε 8 νίκες και 22 ήττες με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί εφόσον κατέλαβε την τελευταία θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα, το ίδιο και στο Κύπελλο, αποκλείστηκε κατά την 1η αγωνιστική της Α’ Φάσης όταν γνώρισε την ήττα από τον Πανερυθραϊκό με 69-55.

2011 🏀 2013

Από την αγωνιστική περίοδο 2011-12 επέστρεψε στη Β’ Εθνική, τερματίζοντας στην 9η θέση κατά την πρώτη της χρονιά εκεί. Στο Κύπελλο γνώρισε τη συντριβή κατά τη 2η Αγωνιστική της Α’ Φάσης από το Ηράκλειο με σκορ 32-85 και συνεπώς αποκλείστηκε.Την επόμενη χρονιά, 2012-13, το Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής διεξήχθη σε δύο Ομίλους, ενώ οι ομάδες της έπαψαν να συμμετάσχουν στο θεσμό του Κυπέλλου. Η Νήαρ Ηστ συνέλεξε στα πλαίσια του Ομίλου Νότου 9 νίκες και 15 ήττες, ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην 9η θέση

2013 🏀 2014

Διαγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και συγκεκριμένα στον Όμιλο Νότου. Έχοντας συγκεντρώσει 9 νίκες και 17 ήττες, κατέλαβε τη 12η θέση της τελικής βαθμολογίας σε σύνολο 14 ομάδων με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί.

2014 🏀 2015

Συμμετείχε στον 1ο Όμιλο του Νότου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Συγκεντρώνοντας 8 νίκες και 14 ήττες τερμάτισε στη δέκατη θέση και υποβιβάστηκε λόγω του συστήματος και της δομής των πρωταθλημάτων των τοπικών κατηγοριών στην Α’ ΕΣΚΑ κατηγορία. Αρχικά προπονητής ήταν ο Τόλης Καρνέσης με βοηθό το Μιχάλη Καλαμαρά και από το μέσο περίπου της σεζόν, προπονητής ανέλαβε ο Παναγιώτης Χατζηελευθερίου με τον ίδιο βοηθό προπονητή, με τον Τόλη Καρνέση να αναλαμβάνει καθήκοντα Τεχνικού Διευθυντή της ομάδας.

Διακεκριμένοι παίχτες

        • Αντώνης Ασημακόπουλος
        • Νίκος Βετούλας
        • Γεώργιος Πανσεληνάς
        • Βαγγέλης Βουρτζούμης
        • Κώστας Καϊμακόγλου
        • Γιώργος Καράγκουτης
        • Τόλης Καρνέσης
        • Γιάννης Μολφέτας
        • Παναγιώτης Μπάρλας
        • Μάριος Μπατής
        • Βασίλης Ξανθόπουλος
        • Γιάννης Παπαγιάννης
        • Νίκος Παπανικολόπουλος
        • Κώστας Πολίτης
        • Χρήστος Ταπούτος
        • Άρης Ταταρούνης
        • Κώστας Τσαρτσαρής
        • Γιώργος Τσιάκος
        • Πέτρος Μοσχοβίτης
        • Ανατόλι Ζουρπένκο
        • Φράνκο Νάκιτς
        • Ντέιβιντ Βων
        • Λιν Γκριρ
        • Ράντυ Γουάιτ
        • Άντονι Μπάουι
        • Σων Ρέσπερτ
        • Αρσέν Αντέ-Μενσά
        • Άντρες Γκίμπερτ
        • Σέιν Χιλ

Συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Ο Α.Ο. Νήαρ Ήστ μετρά δύο συμμετοχές σε διοργανώσεις της FIBA Europe. Συγκεκριμένα έλαβε μέρος στο Κύπελλο Korac κατά τα έτη 1999-00 και 2000-01.
2015 – 2016 Αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑ (προπονητής ο Παναγιώτης Χατζηλευθερίου με βοηθό το Μιχάλη Καλαμαρά) και στη συνέχεια “βυθίστηκε” στην Β’ ΕΣΚΑ _όπως αναφέρει και ο Σπύρος Τζόκας

Πηγές – Δείτε _Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης _Near East _basket.gr

🏀 Τα κορίτσια

Η γυναικεία ομάδα του Α.Ο. Νήαρ Ηστ Καισαριανής λαμβάνει από τη χρονιά που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα μέρος στα Πρωταθλήματα Γυναικών που διοργανώνει η Ε.Σ.Κ. Αττικής (σσ. Η Ε.Σ.Κ.Α. _Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής αποτελεί μια από τις τοπικές ενώσεις μπάσκετ στην ελληνική επικράτεια. Βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Η Ένωση ιδρύθηκε επίσημα το 1974 με έδρα την Αθήνα. Στην δικαιοδοσία της ανήκουν σήμερα τα σωματεία ολόκληρου του Δήμου, καθώς και της Βορειοανατολικής Αττικής. Μέχρι το 1995, οπότε και ιδρύθηκε η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής, ήταν υπεύθυνη για το σύνολο του Νομού).
Την αγωνιστική περίοδο 2008-09 διαγωνίσθηκε στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Γ’ Κατηγορίας διεκδικώντας την άνοδο απέναντι σε 14 αντιπάλους. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε στην 8η  θέση, παραμένοντας το επόμενο φθινόπωρο στην ίδια κατηγορία. Την επόμενη χρονιά, 2009-10, οι ομάδες της Γ’ Κατηγορίας χωρίστηκαν σε δύο Ομίλους. Η Νήαρ Ηστ τοποθετήθηκε στο 2ο Όμιλο τον οποίο συνέθεσαν συνολικά 9 σύλλογοι. Στη διάρκεια της περιόδου η ομάδα συγκέντρωσε 10 νίκες και 6 ήττες, καταλαμβάνοντας την 4η θέση. Υπό κανονικές συνθήκες η επίδοση αυτή δεν επαρκούσε για άνοδο στην αμέσως υψηλότερη κατηγορία, ωστόσο, εξωαγωνιστικοί λόγοι προκάλεσαν αλυσιδωτές ανακατατάξεις στις κατηγορίες γυναικών με αποτέλεσμα ο σύλλογος να ανέλθει στη Β’ Κατηγορία, αντικαθιστώντας τη Μ.Ε.Ν. Ιλίου που δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στα Πρωταθλήματα.

Την αγωνιστική περίοδο 2010-11 το δυναμικό της Β’ Κατηγορίας Ε.Σ.Κ.Α. συνέθεσαν 12 ομάδες, ανάμεσα στις οποίες βρέθηκε και η Νήαρ Ηστ. Προπονητής του συλλόγου ήταν ο Μιχάλης Καλαμαράς. Η περίοδος ολοκληρώθηκε με απολογισμό 7 νίκες και 15 ήττες, με την ομάδα να αποφεύγει τον υποβιβασμό, έχοντας καταλάβει την 9η θέση της τελικής βαθμολογίας. Την επόμενη χρονιά, 2011-12, ακριβώς υπό τις ίδιες συνθήκες, η Νήαρ Ηστ επανέλαβε ακριβώς την ίδια επίδοση (7 νίκες, 15 ήττες, 9η θέση) εξασφαλίζοντας και πάλι την παραμονή της. Μια τρίτη συνεχόμενη επανάληψη της ίδιας συγκομιδής αποτελεσμάτων έλαβε χώρα και κατά την εξέλιξη της περιόδου 2012-13. Η αγωνιστική περίοδος 2013-14 σηματοδότησε μια στροφή προς το χειρότερο για τις επιδόσεις της ομάδας, η οποία τερμάτισε στη 12η και τελευταία θέση της βαθμολογίας με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί.

Περισσότερα
NEAR EAST Β.C. – A.O. ΝΗΑΡ ΗΣΤ – Τμήματα Γυναικών/Κορασίδων/Παγκορασίδων

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter