Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νησιά Αιγαίου: Σε απόγνωση χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Σε απόγνωση οδηγούνται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η μεταφορά ενός μικρού αριθμού στην ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να δώσει λύσεις, δεδομένου ότι καθημερινά έρχονται και εκατοντάδες νέοι. Μέχρι το μεσημέρι σήμερα είχαν φτάσει περίπου 300.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και τα επεισόδια σήμερα ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικές δυνάμεις, που σημειώθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου, όπου ζουν εγκλωβισμένοι πάνω από 10.000 άνθρωποι σε μια δομή με δυναμικότητα 3.000! Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο σημείο όπου βρίσκονταν περίπου 300 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που διαμαρτύρονται και ζητούν να μετακινηθούν άμεσα από εκεί. Να σημειωθεί ότι πάνω από 750 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε χώρους με δυνατότητα φιλοξενίας 224 παιδιών. Αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και τους απώθησαν.

Επιπλέον, η κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης προσφυγών, με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε, εντάσσεται στο κλίμα της έντασης της καταστολής σε βάρος τους.

Ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, επισκέφτηκε σήμερα τους χώρους στους οποίους βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έκανε παρέμβαση και στην ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του Βορειοανατολικού Αιγαίου που συγκάλεσε στη Μυτιλήνη ο νέος περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λεκλέρκ είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 85.000 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 25.000 είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, τόσο από τις τοπικές αρχές, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έναρξη της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου δήλωσε πως ήδη μέχρι το μεσημέρι είχαν φτάσει στις ακτές της Λέσβου άλλοι 128 πρόσφυγες και μετανάστες, που ακολούθησαν τους 120 της Δευτέρας και τους 210 του Σαββατοκύριακου, και υποστήριξε πως η μεταφορά 1.416 ανθρώπων σε δομές της Βόρειας Ελλάδας θα αποδειχτεί ως μια «τρύπα στο νερό», αν δεν συνοδευτεί από μέτρα καλύτερης φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και γενναίες πρωτοβουλίες αποσυμφόρησης των νησιών. Εννοώντας προφανώς όλες εκείνες τις αθλιότητες που είχε πει πριν λίγες μέρες, ότι «δεν θα επιτρέψουμε την εθνική, ιστορική και φυλετική αλλοίωση των νησιών», που στην ουσία επικροτεί τα αυταρχικά και κατασταλτικά μέτρα και «χαϊδεύει» τα αυτιά εθνικιστικών ομάδων.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών διαφωνεί με την προοπτική κατάργησης του β’ βαθμού εκδίκασης από τις Επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών των υποθέσεων ασύλου. Με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «κατάργηση των δικαιωμάτων των προσφύγων», ενώ επισημαίνει ότι η «τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθόσον αυτά με τη σημερινή τους στελέχωση σε δικαστές και υπαλλήλους θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της συνολικής λειτουργίας τους».

Πηγή: 902.gr