Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης: δύο ταχυτήτων δικαιοσύνη, με προτεραιότητα στις υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου

“Και αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της κυβερνητικής πολιτικής και του χαρακτήρα του αστικού κράτους: Πολύ αποτελεσματικό, γρήγορο και ικανό για τα μεγάλα συμφέροντα, και την ίδια ώρα εντελώς ανίκανο, αργό και αναποτελεσματικό όταν είναι να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού. Ενα ταξικό κράτος, που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στα συμφέροντα των λίγων, που μεταφέρει τη δική του ευθύνη στην ατομική”.

Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γκιόκας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημείωσε ότι και αυτό έρχεται στο όνομα της επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης, όχι μόνο από τη σημερινή αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καταγγέλλοντας όμως ότι αυτή η επίσπευση δεν θα επιτευχθεί για τον λαό.

«Πώς θα επιτευχθεί όταν δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, δεν βελτιώνονται η κτιριακή υποδομή και ο απαραίτητος εξοπλισμός;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Η κυβέρνηση, μέσα από αλλαγές δικονομικού χαρακτήρα που οδηγούν ακόμα και σε δικονομικές ακροβασίες, θυσιάζει την ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης με μειώσεις στις συνθέσεις δικαστηρίων, συγχωνεύσεις δικαστηρίων, σύντμηση διαδικασιών, κάνοντας τη Δικαιοσύνη πιο δυσπρόσιτη για τον λαό, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επιβαρύνει το αδύναμο μέρος μιας υπόθεσης και, κυρίως, προσαρμόζοντας τη Δικαιοσύνη στις υποθέσεις μεγάλου οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Υπενθύμισε δε ότι αυτό ανέφερε και η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη, όπου «στόχος είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, μέσα από τη γρήγορη επίλυση των οικονομικών διαφορών. Αυτός είναι και ο στόχος όλων των αλλαγών που γίνονται στη Δικαιοσύνη, όλων των νομοθετημάτων, αυτός είναι και του σημερινού νομοσχεδίου για το ΣτΕ και την ακυρωτική δίκη, όπου μάλιστα προβλέπεται εξαίρεση των υποθέσεων με οικονομικές δυσκολίες, δηλαδή των υποθέσεων μεγάλου οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, προβλέπει πως όσοι επιθυμούν την παραπομπή στο ακροατήριο θα πληρώνουν το πενταπλάσιο των παραβόλων».

Κλείνοντας κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να υιοθετήσει την τροπολογία του ΚΚΕ για την καταβολή επιδόματος ειδικών συνθηκών στους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ για τη βουλευτική ασυλία, στην οποία αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ εκτιμά πως χρειάζεται για να προστατεύεται ο βουλευτής όταν πηγαίνει να εμποδίσει έναν πλειστηριασμό ή να υπερασπιστεί μια απεργία. Για το ΚΚΕ πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ξεκαθάρισε, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε προτείνει το Κόμμα στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αρνούνται την πρόταση αυτή.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στο νομοσχέδιο και θα το καταψηφίσει, ξεκαθάρισε η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα και κατήγγειλε την κυβέρνηση, που αρνήθηκε να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς – δικαστές, δικηγόρους, δικηγορικούς υπαλλήλους – και αντίθετα συνομίλησε μόνο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Η πιο αντιδραστική ρύθμιση του νομοσχεδίου – επεσήμανε – είναι η μεταφορά της διαδικασίας της ακυρωτικής δίκης από το ακροατήριο στο συμβούλιο, μια διαδικασία υποτιμημένης παροχής δικαστικής προστασίας σε σχέση με εκείνη που γίνεται στο ακροατήριο, αφού λείπουν βασικές εγγυήσεις. Ουσιαστικά είναι ξεπέταγμα της πλειοψηφίας των υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, ανέδειξε.

Όσο για την εξαίρεση που προβλέπει το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις επείγοντος χαρακτήρα, που θα πηγαίνουν απευθείας στο ακροατήριο, η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι όπως όλα δείχνουν η εξαίρεση αυτή θα τεθεί στη διάθεση των υποθέσεων του μεγάλου κεφαλαίου και άλλων μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές