Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τους ΟΤΑ: Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις, παραμονές των εκλογών

🌀 ⚠️  Προβλέπει πλήρη «στεγανοποίηση» των δημοτικών και περιφερειακών αρχών από κάθε λαϊκή διεκδίκηση και ασφυκτική παρακολούθηση στην υλοποίηση των αντιλαϊκών στόχων

Συνέχεια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ, προκειμένου δήμοι και Περιφέρειες να αποτελέσουν μηχανισμούς ακόμα πιο εχθρικούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και να ικανοποιούν με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις ανάγκες των επενδυτών, έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες και, όχι τυχαία, λίγες μέρες πριν τις τοπικές εκλογές. Την ίδια ώρα άλλωστε που αυτές συζητούνταν χτες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έλεγε από το βήμα της κοινοβουλευτικής του ομάδας (βλ. και θέμα σελ. 3) ότι οι εκλογές του Οκτώβρη «καθίστανται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα», ζητώντας να έχουμε για δημάρχους και περιφερειάρχες «ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις».

Στα μουλωχτά και σε άδεια έδρανα _παρόντες οι βουλευτές του ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, φέρει τον τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών» και από χτες ξεκίνησε η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Από το όλο πνεύμα του γίνεται σαφές ότι στόχος είναι η Τοπική Διοίκηση να ανοίξει στους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς «γραφειοκρατικές διαδικασίες», νέες κερδοφόρες μπίζνες σε βάρος δομών και υπηρεσιών που αφορούν τις ανάγκες του λαού, καθώς και σε βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος. Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει την «κυβερνησιμότητα», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε επιτροπές, εξασφαλίζοντάς τους την απόλυτη πλειοψηφία, σε βάρος των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, τα οποία πλέον, με το νομοθετικό πλαίσιο που κόβουν και ράβουν όλες οι κυβερνήσεις, τείνουν να μετατραπούν σε διακοσμητικά στοιχεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος είπε ορθά – κοφτά ότι βάζουν «τελεία στην απλή αναλογική, για να εξασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα», κάτι που όπως σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημαίνει «τελεία» στη θέληση του λαού, έστω όπως αυτή αποτυπωνόταν μέχρι τώρα.

Οπως τόνισε, ήδη με τον εκλογικό νόμο ο συνδυασμός που λαμβάνει το 43% – μειοψηφία στον λαό δηλαδή – με την ενισχυμένη αναλογική παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία των 3/5 του Συμβουλίου.

Τώρα η κυβέρνηση φέρνει και τις …απαραίτητες ρυθμίσεις για τη λειτουργία του νόμου:

  • Η Δημοτική και η Περιφερειακή Επιτροπή αναλαμβάνουν πλέον όλες τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οι οποίες τελειώνουν, όπως και άλλες αρμοδιότητες.
  • Οι δύο νέες Επιτροπές θα είναι υπερόργανα όπου θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου και αντίστοιχα του περιφερειάρχη. Από τη μειοψηφία θα εκλέγεται ένα μέλος αν η Επιτροπή είναι 5μελής, 2 μέλη αν είναι 7μελής και 3 μέλη αν είναι 9μελής.
  • Στις αρμοδιότητες των Επιτροπών θα περιλαμβάνονται η υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, η τροποποίηση συμβάσεων, η έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, η διαγραφή χρειών, η απαλλαγή προσαυξήσεων κ.ά.
  • Υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Συμβουλίων. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν μία φορά τον μήνα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη ή με μεικτό τρόπο. Τώρα θα ισχύει το αντίστροφο: Μία φορά τον μήνα διά ζώσης.
  • Περιορίζεται η δυνατότητα να φέρουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι άλλες παρατάξεις. Προβλέπεται ότι θα μπορεί να προτείνει μέχρι ένα θέμα ο επικεφαλής παράταξης, κι αυτό αν το δεχτεί η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου.
  • Κάθε δίμηνο θα γίνεται συνεδρίαση λογοδοσίας σε δήμους και Περιφέρειες. Θα θέτει μέχρι 10 θέματα προς συζήτηση, χωρίς να διασφαλίζει εισαγωγή θεμάτων από τις δυνάμεις της μειοψηφίας.
  • Καταργούνται τα ΝΠΔΔ και οι σχολικές επιτροπές, και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο. Ο Χρ. Κατσώτης διευκρίνισε ότι «συμφωνούμε να έχει ο δήμος τις αρμοδιότητες, αλλά όχι αυτό να γίνεται με το χαράτσωμα του λαού και με ελλείψεις στους εργαζόμενους», υπογραμμίζοντας πως «η μεταφορά γίνεται χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα συνοδά μέτρα για τη χρηματοδότηση, το κατάλληλο προσωπικό» και ζητώντας να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους στις κοινωφελείς υπηρεσίες οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσα από προγράμματα για ΑμεΑ.
  • Δημιουργείται «κόμβος» παρακολούθησης των επιδόσεων των δήμων και Περιφερειών. Ο Χρ. Κατσώτης επεσήμανε ότι οι επιδόσεις δεν αφορούν την ελάφρυνση των κατοίκων από φόρους και ανταποδοτικά χαράτσια, ή αναγκαία έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας που θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια τώρα, για να μην καίγεται και να μην πνίγεται ο λαός, όπως τώρα ξανά στον Βόλο. Υπενθύμισε δε ότι 9.000 σχολικά κτίρια παραμένουν ανέλεγκτα, προειδοποιώντας ότι με έναν σεισμό υπάρχει ο κίνδυνος «να θρηνήσουμε παιδιά και εκπαιδευτικούς».

Οι επιδόσεις – συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης – αφορούν την προώθηση των «αναπτυξιακών» σχεδιασμών κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, πώς προωθούνται οι ΣΔΙΤ, πώς αξιοποιούνται για επιχειρηματική χρήση δημόσιοι χώροι, παραλίες, βουνά κ.λπ.

«Απέναντι σε μια τέτοια Τοπική Διοίκηση, που το έργο της είναι η προσέλκυση επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις και ικανοποίηση των αξιώσεων του κεφαλαίου, ο λαός πρέπει να δώσει απάντηση στις επερχόμενες εκλογές, αναδεικνύοντας εκλεγμένους που θα αμφισβητούν αυτήν την πολιτική, θα πρωτοστατούν στη λαϊκή πάλη, θα αναδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και συλλογικής διεκδίκησης», κατέληξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ

πηγή Ριζοσπάστης