Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι βραβεύσεις του 8ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Δημήτριος Βικέλας»

Έπεσε το Σάββατο 3/11 η αυλαία για τον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποιήματος και Διηγήματος “Δημήτριος Βικέλας” στη Βέροια, με την απονομή των βραβείων και των επαίνων στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης.

Συνδιοργανωτές του Διαγωνισμού ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Στον διαγωνισμό υπήρχαν συνολικά 399 συμμετοχές (258 στην ποίηση και 141 στο Διήγημα) από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

1

Αντώνης Φωστιέρης – ποιητής

Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής, δοκιμιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Νέα Ευθύνη.

Μιχάλης Γκανάς – ποιητής

Μιχάλης Μπακογιάννης – καθηγητής λογοτεχνίας στο ΑΠΘ

Παντελής Τσαλουχίδης – φιλόλογος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου φιλολόγων Ν. Ημαθίας

Σοφία Νικολαΐδου – φιλόλογος, συγγραφέας

Στους παρευρισκόμενους χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας Ευγενία Καβαλλάρη και ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος.

Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης μίλησε για τις μέχρι τώρα συμμετοχές του στην Επιτροπή, για το πλήθος των διαγωνιζομένων, 258 νέοι ποιητές φέτος, αλλά και για την ίδια την ποίηση που έχει αναχθεί μέσα από πολλαπλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς σε μια… «λαϊκή τέχνη».

Ο φιλόλογος και κριτικός Παντελής Τσαλουχίδης διαπίστωσε μιλώντας για το διήγημα πως οι συμμετοχές φέτος είχαν ένα υψηλότερο επίπεδο από άλλες χρονιές, με έντονη όμως εσωστρέφεια και έλλειψη κοινωνικού προβληματισμού.

Μετά την απονομή των βραβείων και των επαίνων η βραδιά έκλεισε με τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, αφού ήταν αφιερωμένη σ’ αυτόν.

vraveia poiisi vraveia poiisi1