Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο

Περισ­σό­τε­ροι από 2.000 μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουά­ριο στην προ­σπά­θειά τους να δια­πλεύ­σουν τη Μεσό­γειο για να φθά­σουν στην Ευρώ­πη, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο ΟΗΕ, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως περισ­σό­τε­ροι από τους μισούς έχα­σαν τη ζωή τους στην προ­σπά­θεια να φθά­σουν στην Ιταλία.

«Περί­που 105.000 αιτού­ντες άσυ­λο και μετα­νά­στες έχουν φθά­σει στην Ευρώ­πη μέχρι σήμε­ρα φέτος και ο αριθ­μός των ζωών που χάθη­καν στη Μεσό­γειο ξεπέ­ρα­σε τις 2.000», δήλω­σε εκπρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες (HCR), ο Τσάρ­λι Γιάξ­λεϊ, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι αριθ­μοί είναι ωστό­σο μειω­μέ­νοι σε σχέ­ση με τα προη­γού­με­να χρόνια.

Εκπρό­σω­πος του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Μετα­νά­στευ­σης, ο Τζό­ελ Μίλ­μαν, εξή­γη­σε πως «είναι το πέμ­πτο έτος στη σει­ρά» που ξεπερ­νιέ­ται το όριο των 100.000 προ­σφύ­γων και μεταναστών.

Όμως, πρό­σθε­σε, φέτος το όριο αυτό συμπλη­ρώ­θη­κε πολύ αργό­τε­ρα απ΄ό,τι τα προη­γού­με­να χρό­νια: συγκρι­τι­κά, ο αριθ­μός αυτός είχε συμπλη­ρω­θεί τον Ιού­λιο πέρυσι.

Η Ισπα­νία έγι­νε φέτος ο κύριος προ­ο­ρι­σμός των μετα­να­στών και των προ­σφύ­γων, με περισ­σό­τε­ρες από 49.000 αφί­ξεις διά θαλάσ­σης και ακο­λου­θούν η Ελλά­δα (περισ­σό­τε­ρες από 27.700 αφί­ξεις) και η Ιτα­λία (περισ­σό­τε­ρες από 22.160 αφίξεις).

Περισ­σό­τε­ροι από τους μισούς θανά­τους σημειώ­θη­καν στην προ­σπά­θεια των μετα­να­στών και των προ­σφύ­γων να φθά­σουν στην Ιτα­λία (περισ­σό­τε­ροι από 1.260 θάνατοι).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο