Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα: Ενίσχυση δυνάμεων κατάσβεσης στην Άνδρο – Θρήνος και οργή στην Υδρα

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν και σήμερα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με το έργο της κατάσβεσης να δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κατά τόπους. Καλύτερη είναι η εικόνα από τα μέτωπα που ξέσπασαν την Παρασκευή, τα οποία ωστόσο έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες, αποθήκες αλλά και σε σπίτια στην Πελοπόννησο.

Ένα νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση, στην περιοχή Κοντοδεσπότι στην Εύβοια. Όπως είπε στο τοπικό evima.gr ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, «η φωτιά είναι μεγάλη, και η δασική έκταση και έχω ζητήσει τη συνδρομή εναέριων δυνάμεων καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή». Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Επίσης, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή στη Ροδόπη, με μήνυμα 112 να ενημερώνει τους κατοίκους του οικισμού Ασκητές να είναι σε ετοιμότητα. Επιχειρούν για την κατάσβεσή της 20 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Άνδρο

Συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στην περιοχή Στραπουριές στην Ανδρο. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ενώ υπενθυμίζεται ότι στις 13:13 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά ‘Ανδρου προκειμένου να απομακρυνθούν προς τη Χώρα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα ενώ από αέρος συντρέχουν εκ περιτροπής δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Παράλληλα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ενισχύονται οι δυνάμεις στο νησί με 19 πυροσβέστες και 5 οχήματα από την Αθήνα, που αναμένεται να φτάσουν στην ‘Ανδρο στις 6.00 το απόγευμα.

Θρήνος και οργή στην Υδρα

Θρήνος και οργή επικρατούν στο νησί της Ύδρας, μετά τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής και το σενάριο πως προκλήθηκε από θαλαμηγό που φέρεται να εκτόξευε πυροτεχνήματα.

Η φωτιά έκαψε πευκοδάσος στην παραλία του Αγίου Νικολάου, σε σημείο που ήταν εξαιρετικά δύσβατο και αρκετά δύσκολο να το προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι φερόμενοι δράστες αντιλήφθηκαν ότι προκάλεσαν πυρκαγιά, προσπάθησαν να τη σβήσουν και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, λίγο αργότερα, όταν κατάλαβαν πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Αμέσως μετέβησαν πέντε πυροσβέστες (4 εθελοντές και 1 μόνιμος) με σκάφος του Λιμενικού, ενώ το πρωί του Σαββάτου σηκώθηκε και εναέριο μέσο, το οποίο έκανε συνεχείς ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

Τελικώς, η φωτιά οριοθετήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν απειλήθηκε κάποιος οικισμός αλλά προκλήθηκε σημαντική καταστροφή στο πευκοδάσος. Ενδεικτική της τραγικότητας της κατάστασης είναι και η καταγγελία του δημάρχου Ύδρας πως στο νησί δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες ή δασικοί δρόμοι…!

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Ηλεία

Χωρίς ενεργό μέτωπο σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από στο Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία. Αυτήν την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στις περιοχές Λάττα και Πρόδρομος. Στο σημείο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα ενώ από αερός επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και ζημιές σε δασικές εκτάσεις, ελαιοκαλλιέργειες κ.α. αγροτικές εκτάσεις, καθώς επίσης και σε εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων (αποθήκες, μαντριά), αλλά και κοπαδιών ζώων (κύρια σε πρόβατα)

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Αττική

Παράλληλα στην Αττική από το πρωί εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Καλύβια και Μαρκόπουλο που χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ οριοθετήθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο όπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο. Η φωτιά έχει ήδη οριοθετηθεί.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 1:30, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στο Μαρκόπουλο Αττικής με τις αρχές να προχωρούν σε εκτροπές κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαρκόπουλου (από το ύψος της λεωφόρου Αθηνών) και στη λεωφόρο Λαυριού (από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου). Πλέον το μέτωπο έχει οριοθετηθεί και η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.

Επίσης, άμεσα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή των Καλυβίων.

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για την Κυριακή, σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.