Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι επικίνδυνοι μετασχηματιστές της ΔΕΗ και ο κόπος των αγροτών

Κάθε χρόνο εκατοντάδες περιστατικά κλοπής μετασχηματιστών από πομώνες άρδευσης αγροτών λαμβάνουν χώρα στην ελληνική ύπαιθρο με αποτέλεσμα να προκαλείται οικονομική ζημιά στη ΔΕΗ και σοβαρά προβλήματα στην άρδευση των χωραφιών. Παραγωγοί βλέπουν τη χρονιά να χάνεται, δεν μπορούν να ποτίσουν τις νέες καλλιέργειες τους, μιας και η κλοπή του μετασχηματιστή τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια για 4-5 μήνες περίπου μέχρι την τοποθέτηση νέου.

Όμως, δυστυχώς, δεν είναι το μόνα προβλήματα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν αγρότες, κάθε «μετασχηματιστής διανομής ελαίου» που τοποθετεί η ΔΕΗ φέρει φέρει 150 κιλά λαδιού τα οποία οι κλέφτες, πριν φορτώσουν το μετασχηματιστή στο όχημα, χύνουν στο έδαφος προκαλώντας σημαντική ζημιά στο έδαφος και με την απορρόφησή τους μολύνουν τα επιφανειακά και τα υπόγεια αποθέματα νερού με τα οποία στη συνέχεια ποτίζονται καλλιέργειες και δια της διατροφικής αλυσίδας καταλήγουν στον άνθρωπο.

Για να αντιληφθούμε την έκταση του προβλήματος ας πάρουμε υπόψη ότι:

  1. Μόνο στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν κλαπεί περί τους 1,000 μετασχηματιστές
  2. Συνεχείς αναφορές για κλοπές μετασχηματιστών έχουμε σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες

Το πρόβλημα ξεκινά από την κλοπή του μετασχηματιστή αλλά και από την τακτική της ΔΕΗ να συνεχίζει να χρησιμοποιεί, και όχι μόνο στους αγρούς, μετασχηματιστές επικίνδυνους για το περιβάλλον, αλλά και για τον άνθρωπο, γιατί απλά είναι οι φθηνότεροι.

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση, τα κέρδη είναι πάνω από το περιβάλλον, πάνω και από τους ανθρώπους. Όσο για τους κόπους των αγροτών… Ποιος νοιάζεται γι’ αυτούς, μαθημένοι να παλεύουν μόνοι τους….